Više od 600 glazbenika potpisalo je otvoreno pismo u znak podrške Palestini

Među 600 glazbenika koji su potpisali otvoreno pismo podrške narodu Palestine našli su se Patti Smith, Roger Waters, Rage Against the Machine, Run the Jewels, The Roots, Julian Casablancas, Questlove itd.

#MusiciansForPalestine je dokument koji poziva na okončanje kršenja ljudskih prava Palestinaca na okupiranim teritorijima širom svijeta. Dokument je nastao nakon nedavnog početka sukoba Izraela i Palestine u pojasu Gaze. Otvoreno pismo poziva na “pravdu, dostojanstvo i pravo na samoodređenje za palestinski narod i sve koji se bore protiv kolonijalnog oduzimanja vlasništva i nasilja širom planete.”

Između ostalog u pismu piše: “Pozivamo vas da nam se pridružite i odbijete nastupati u izraelskim  kulturnim institucijama i izrazite tako čvrstu podršku palestinskom narodu i njihovom ljudskom pravu na suverenitet i slobodu. Vjerujemo da je to presudno za jedan dan života u svijetu bez segregacije i apartheida.”

“Suučesništvo s izraelskim ratnim zločinima prolazi u tišini, a danas šutnja nije opcija. Šutnja nije opcija, jer je brutalno izraelsko bombardiranje opkoljene Gaze odnijelo više od 245 života u posljednjih nekoliko tjedana. Šutnja nije opcija jer stanovnike Sheika Jarre u okupiranom Jeruzalemu kontinuirano tjeraju iz svojih domova.”

Do otvorenog pisma je došlo nakon što je nekolicina glazbenika prethodno otvoreno govorila o izraelskoj agresiji na Palestinu, te podržalo prosvjede protiv sukoba koji su tek nedavno obustavljeni.

 

Komentiraj