Više od 60 filmova na ovogodišnjem Festivalu tolerancije

hina

Festival tolerancije u svom trinaestom izdanju, koje će se održati od 7. do 13. travnja u zagrebačkim kinima Europa i Kinoteka, donosi više od 60 filmova koji imaju cilj očuvati sjećanje na žrtve holokausta te promicati ljudska prava i slobode, toleranciju i prihvaćanje različitosti.

Uz filmove koji su s uspjehom prikazivani na svjetskim filmskih festivalima, zagrebački festival tradicionalno donosi bogati popratni program u kojemu su edukacijska jutra, dvije izložbe, diskusije, okrugli stolovi, festivalski market s četiri gostujuća filmska festivala i dva koncerta.

Ove godine pokreće se i program Masterclass tolerancije gdje će nakon projekcije najpoznatiji hrvatski filmski autori otkriti sve faze i tajne kreativnog procesa nastanka njihovih filmova i na taj način ostaviti važan filmski dokument našeg vremena i prostora.

Kako je najavljeno, na atraktivnim lokacijama u javnom prostoru diljem Zagreba otvorit će se fotografska izložba “Oni/They” nastalu u produkciji Festivala, s portretima cijenjenih hrvatskih fotografa Stanka Hercega, Mare Milin, Ane Opalić i Ivana Posavca.

Festival tolerancije – JFF Zagreb, utemeljen pod nazivom Festival židovskog filma, društveno je angažiran festival koji promiče međukulturalni dijalog, potiče civilno društvo na aktivno djelovanje i razvoj lokalne zajednice, upozoravajući na probleme rasizma, diskriminacije, ksenofobije, homofobije, antisemitizma, govora mržnje, migranata i njihove asimilacije.

Festival su do sada poduprli mnogi istaknuti filmaši, od Stevena Spielberga, Stefana Ruzowitzkog, Stellana Skarsgårda, Liama Neesona do Ralph Fiennesa, Rade Šerbedžije, Volkera Schlöndorffa i Istvana Szabe.

Programe Festivala posjetilo je više od 140 tisuća posjetitelja, dok je na obrazovnim programima za mlade dosad sudjelovalo njih više od 30 tisuća.

Komentiraj