– Iz Turske je u zadnja 24 sata na grčke otoke stiglo 514 novih migranata do nedjelje ujutro, dan uoči stupanja na snagu sporazuma o vraćanju takvih migranata u Tursku, priopćilo je grčko ministarstvo koje se bavi izbjegličkom krizom..

Ministarstvo je reklo da je u subotu bilo više od 52.500 izbjeglica i drugih migranata koji su ostali u Grčkoj nakon što su zemlje tzv. balkanske rute na putu za sjevernu i zapadnu Europu zatvorile svoje granice za ljude bez valjanih  dokumenata.

U ponedjeljak stupa na snagu sporazum između EU i Turske o vraćanju u Tursku s grčkih otoka Lezbosa i Kiosa svakog migranta za koji nije vjerojatno da će dobiti azil.

Migranti koje će vjerojatno vratiti prosvjedovali su nazivajući vraćanje “deportacijom”.

Stotine su probile bodljikavu žicu u kampu na Kiosu u petak i ostali u glavnoj luci. Zahtijevaju da ih se odveze na grčko kopno, a ne nazad u Tursku.

U međuvremenu, centar za migrante u mjestu Dikili na zapadu Turske, sjeverno od Izmira, gdje se planira smjestiti one koji budu vraćeni,  prazan je.

Ured turskog premijera odbio je odgovoriti na pitanje novinara njemačke agencije dpa o vladinoj spremnosti da prihvati povratnike.

Turska vlada odbacila je optužbe  Amnesty Internationala da je velik broj izbjeglica vratila u Siriju.

“Nije točno da smo Sirijce ohrabrivali da se dobrovoljno vrate u svoju zemlju ili da su bili prisiljavani da to učine”, stoji u izjavi turskog ministarstva vanjskih poslova objavljenoj u nedjelju.

Turska je odlučna u tome da nudi zaštitu sirijskim izbjeglicama, stoji u izjavi.

Komentiraj