FaH

VIŠE OD 40 OZLIJEĐENIH: Automobil-bomba u Diyarbakiru nakon uhićenja čelnika HDP-a

Najmanje jedna osoba je poginula, a više od 40 je ozlijeđeno u petak u eksploziji automobila-bombe u najvećem gradu na jugoistoku Turske Diyarbakiru, kazali su sigurnosni izvori, nekoliko sati nakon što je policija pritvorila čelnike HDP-a, najveće političke stranke u toj većinski kurdskoj regiji.

Eksplozija se dogodila u blizini policijske postaje u Diyarbakiru gdje su neki stranački čelnici pritvoreni zbog sumnje da su povezani s terorizmom. Srušene su fasade zgrada i vatrogasci pretražuju ruševine ne bi li pronašli žrtve. Ministar pravosuđa Bekir Bozdag rekao je da su među žrtvama policajci i civili.

Uhićenje čelnika prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP), druge najveće oporbene stranke u parlamentu, i još desetorice njezinih zastupnika povećalo je zabrinutost Zapada zbog sve jačeg gušenja oporbe u zemlji.

Turska je nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u srpnju uhitila ili suspendirala više od 110.000 dužnosnika i razmatra ponovno uvođenje smrtne kazne.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegova vladajuća stranka AKP optužuju HDP za povezanost s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), koju SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom. HDP, koji je na zadnjim izborima osvojio više od pet milijuna glasova, to opovrgava.

Komentiraj