Više od 3500 posjetitelja na otvorenom danu ‘Ruđera’

Davor Puklavec/PIXSELL

Više od 3500 posjetitelja u subotu je na Institutu Ruđer Bošković (IRB) odgovore na pitanje ‘Što sad znanost ima s tim?’ tražilo na 14 predavanja i 13 istraživačkih postaja, gdje su uz znanstvenike izvodili pokuse u sklopu sedmosatnog programa otvorenog dana Instituta.

Uz posjetitelje iz Zagreba, na Institut su došli osnovnoškolci iz Čavala, Goričana i Kalnika, srednjoškolci iz Varaždina i Slavonskog Broda te studenti iz Rijeke, a Ruđerovci su se ove godine posebno oduševili prepunim dvoranama na predavanjima za koja se tražilo i mjesto više, priopćeno je iz Insitituta Ruđer Bošković.

Na istraživačkim postajama naučili su kako obuzdati vodik i pohraniti ga da bude koristan izvor energije, istraživali su nanomaterijale i saznali o njihovoj primjeni u medicini i proizvodnji električne energije, neki su postali biohakeri i mijenjali genetski kod DNA ili ispitivali aktivnost proteina te ih modelirali na računalima. Mogli su vidjeti i kako izgleda vlas kose povećana sto tisuća puta, a jedna je mama uz pomoć velikog elektronskog mikroskopa saznala sastav svog vjenčanog prstena, navodi se u priopćenju.

Na predavanjima su posjetitelji učili o lego kemiji, timusu, poludjelim stanicama, kemijskim osjetilima, ljubavnoj ovisnosti te velikanima poput Ruđer Boškovića i Nikole Tesle. Uz znanstvenika IRB-a, posjetitelje su na postajama dočekivale studentske udruge i popularizatori znanosti, a znalci su otišli s nagradama, poput mini znanstvenih setova.

Nakon sedam sati programa posjetitelji su se uvjerili da znanost ima baš svake veze sa svime ta da je prisutna u svim sferama ljudskog djelovanja.  Znanost nije bauk, znanje je vrijedno i treba ga znati cijeniti, poručili su u priopćenju Ruđerovci i izrazili nadu da su i neke školarce zainteresirali da jesnog dana postanu znanstvenici.

Otvoreni dani IRB-a organiziraju se svake druge godine od 2004. godine i od tada je Institut posjetilo više od 30.000 osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata, njihovih roditelja i ostalih građana koje zanima znanost.

Komentiraj