Više od 2300 migranata napustilo Džunglu Calaisa

FaH

Više od 2300 migranata je bez incidenta evakuirano autobusima iz logora “Džungle” u Calaisu u različite prihvatne centre u Francuskoj u ponedjeljak, prvog dana raspuštanja tog golemog naselja baraka.

 

Između 6000 i 8000 muškaraca, žena i djece, većinom iz Afganistana, Sudana i Eritreje žive u tom logoru koji je postao okupljalište migranata koji žele stići do Engleske, s druge strane kanala La Manche.

Oko 2318 migranata je odvezeno prvog dana operacije, objavio je ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve.

“1918 odraslih osoba je napustilo Calais u 45 autobusa i odlaze u 80 prihvatnih centara u 11 francuskih regija”, rekao je ministar. Četristo maloljetnika je upućeno u privremene prihvatne centre u očekivanju rješenja njihovih predmeta.

Oko 1300 maloljetnika bez pratnje živi u Džungli, od kojih 500 tvrde da imaju rođake u Velikoj Britaniji.

Logor će ubrzo biti srušen, bageri će već u utorak početi uklanjati šatore i barake. Uvjeti života u Džungli i njezin utjecaj na regiju su postali osjetljiva tema šest mjeseci prije predsjedničkih izbora. Taj logor također simbolizira nemoć Europe da odgovori na najtežu migrantsku krizu nakon Drugog svjetskog rata.

“Vlada je donijela hrabru i potrebnu odluku, zemlja poput Francuske sa 67 milijuna stanovnika je i te kako sposobna prihvatiti te ljude u nevolji, dostojanstveno ih prihvatiti bez pretjerane polemike”, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault tijekom posjeta Turskoj.

Pokretanje razmještanja migranata nije zaključilo političku debatu: ljevica je zabrinuta za uvjete premiještanja, desno orijentirana oporba strahuje od nicanja novih slučajeva “mini-Calaisa”, krajnja desnica se zalaže za povratak migranata u njihove domovine.

Uz 7500 mjesta u 451 centru, njihovo je premještanje izazvalo žestoke reakcije u nekim regijama.

Komentiraj