Ilustracija: Pixabay

VIŠE OD 1300 DJELA Göringov katalog ukradenih umjetnina objavljen prvi put u Francuskoj

Francuska je objavila neobičnu umjetničku knjigu – katalog sa više od tisuću umjetničkih djela koje je sakupio nacist Hermann Göring, Hitlerova desna ruka, tijekom Drugog svjetskog rata. Mnoga od djela ukradena su od Židova koje su nacisti deportirali u koncentracijske logore, prenose svjetski mediji.

Katalog je iz francuskog Arhiva Drugog svjetskog rata, a poslužit će i kao podsjetnik suvremenih čitatelja o nacističkim zločinima, preživjelih Židova iz koncentracijskih logora sve je manje, a desničarske skupine diljem Europe sve više pozdravljaju nacističke sentimente. Također, mogla bi i oživjeti napore da se ukradene umjetnine vrate židovskim obiteljima.

Među 1376 umjetnina nalaze se i djela Goye, Sisleyja, Botticellija, Durera, Renoira, van Gogha i Moneta, te brojnih drugih talijanskih, nizozemskih, francuskih i njemačkih majstora koje su kradile do Göringa u blizini Berlina. Knjiga sadrži i pedantni zapisnik kojeg je napisao sam Göring, pun komentara o kvaliteti umjetničkog djela, bilješki nacističkih dužnosnika, te mjesto gdje je djelo izloženo u Göringovoj kući i podrijetlo djela.

Knjiga je dio dokumenata koje su Francuzi zaplijenili iz Njemačke na kraju Drugog svjetskog rata. Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius ovu je kolekciju opisao kao ‘odvratan lovački trofej’. Kako se Drugi svjetski rat bližio kraju, Göring je umjetnine ukrcao na privatne vlakove i krenuo ih premještati u Bavariju i Austriju. Ipak, Saveznici su vlakove zaustavili i sačuvali dio umjetnina.

Göring je uhićen u Bavariji, a počinio je samoubojstvo dan prije nego što je trebao biti obješen zbog zločina protiv čovječnosti u Nürnbergu 1946. godine. O ovim je umjetninama prošle godine snimljen i film ‘Monuments Men’ sa Georgeom Cloonyjem.

Komentiraj