Više od 120 zemalja objavilo je da će 22. travnja u New Yorku potpisati Klimatski sporazum dogovoren u prosincu u Parizu, objavila je francuska ministrica zaštite okoliša Segolene Royal, predsjedavajuća UN-ove konferencije COP21.

“Postavila sam si cilj koji je nužan za uspjeh… dobiti stotinu potpisa. Sada znamo da će sporazum potpisati više od 120 zemalja”, rekla je Royal.

Na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Parizu čak 195 zemalja obvezalo se ograničiti globalno zagrijavanje na manje od 2 stupnja Celzija u usporedbi s predindustrijskim razdobljem. Radi se o povijesnom sporazumu za spas planeta.

Da bi Pariški sporazum stupio na snagu mora ga ratificrati najmanje 55 stranaka UN-ove okvirne konvencije o klimatskim promjenama koje emitiraju najmanje 55 posto globalne emisije stakleničkih plinova.

Formalno potpisivanje bit će 22. travnja u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku.

“Ovako rekordan broj potpisa u kratkom roku omogućit će brži ulazak u proces ratifikacija”, rekla je francuska ministrica.

Kina i SAD, dva najveća svjetska zagađivača, potpisat će sporazum. “Indija će isto potpisati. Dobili smo i obećanje doslovno svih afričkih zemalja”, rekla je Royal. I Europska unija je iskazala spremnost da potpiše sporazum.

Šezdeset zemalja 22. travnja u New Yorku predstavljat će njihovi državnici, objavila je Royal.

Komentiraj