Više od 11.000 kurdskih izbjeglica u Siriji, Irak otvara drugi kamp

UN je u subotu otvorio drugi kamp u iračkom Kurdistanu radi prihvata kurdskih izbjeglica koji bježe sa sjeveroistoka Sirije jer su kapaciteti prvog, u kojemu je 11.000 izbjeglica, puni, rekao je dužnosnik za AFP.

“Oko 11.000 izbjeglica smješteno je u kampu u Bardarachu, što je njegov maksimalni kapacitet, pa smo 310 izbjeglica iz Sirije danas prevezli u kamp u Gawilanu”, rekao je Rachid Hussein Rachid, glasnogovornik UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice (UNHCR) u iračkom Kurdistanu.

Izbjeglički kamp Gawilan primio je 1850 sirijskih obitelji koje su došle 2011. kada je u Siriji počeo rat, ali je izgrađen novi dio za prihvat novih izbjeglica, dodao je.

Otkad je Ankara 9. listopada povela operaciju protiv kurdske milicije YPG na sjeveroistoku Sirije, broj izbjeglica u Kurdistanu neprestano raste.

U zadnjih nekoliko dana u irački Kurdistan svakodnevno pristiže više od tisuću izbjeglica.

U subotu ih je bilo nešto manje, istaknuo je Rachid, jer snage režima Bašara al Asada koje su se rasporedile na sjeveroistoku Sirije na temelju dogovora s Kurdima, ne dopuštaju prolazak izbjeglica u Irak.

Komentiraj