“Postajemo balkanska favela, a ne cvit Mediterana”, “Naša država je postala Cosa Nostra”…

Grupa građana uz potporu više organizacija civilnoga ispred splitske Banovine organizira prosvjednu akciju “Split gori”, želeći nakon nedavnog požara upozoriti na probleme prostornog planiranja, sanacije i odlaganja otpada te upravljanja gradom. Prema neslužbenim procjenama, nazočno je više od 10 tisuća građana, javlja N1.

Na početku prosvjeda upućena je zahvala svim vatrogascima, pilotima kanadera, HGGS-ovcima, timovima Hitne pomoći, liječnicima, kuharima koji su pripremali hranu vatrogascima te svima koji su sudjelovali u gašenju velikog požara.

Rečeno je da se prosvjeduje kako bi se Split učinilo boljim. Okupljeni su pozvani da se suzdrže od govora mržnje.

“Zadnjih desetak godina u gradu se donose loše političke odluke. Zatraženo je da se u prostorne i okolišne politike uključi struka i da te informacije budu dostupne javnosti.

‘Pošaljimo poruku da je Split naš grad i da je vrijeme da kvaliteta i sigurnost života svih građana i građanki postanu prioritet, stoji u pozivu grupe građana, koji prosvjed organiziraju s obzirom na to da su izjave odgovornih osoba za vrijeme i nakon velikog požara na rubu Splita uzrokovale dodatno nepovjerenje građana u sustav.

Zahtijevaju sanaciju i sustavno planiranje postlegalizacijskih naselja i istočnih dijelova Splita u nadolazećim procesima izrade novog ili izmijenjenog GUP-a, hitno i odgovorno djelovanje u pogledu odlagališta otpada Karepovca… Postajemo balkanska favela, a ne cvit Mediterana”, rekao je Dragan Žuvela, vodeći čovjek Društva arhitekata Split.

Prijenos zbivanja u Splitu se može pratiti ovdje.

“Kažu Torcida je Cosa Nostra. Ne, naša država je postala Cosa Nostra i meni je toga dosta. Nismo huligani i orjunaši. U takvoj državi živimo da ne odgovara nitko za ništa. Imamo nuklearnu bombu u gradu koja se mogla aktivirati, taj Karepovac. Ljudi koji nas vode imaju brutalnu sreću, taj bijes koji nas goni bi izašao da bi se morali sakriti u mišje rupe iz kojih su izašli” – rekao je Renato Pilipović koji se prije nekoliko dana prigodom obilaska požarišta burno i glasno obratio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Komentiraj