Grupa građana uz potporu više organizacija civilnoga ispred splitske Banovine organizira prosvjednu akciju “Split gori”, želeći nakon nedavnog požara upozoriti na probleme prostornog planiranja, sanacije i odlaganja otpada te upravljanja gradom. Prema neslužbenim procjenama, nazočno je više od 10 tisuća građana, javlja N1.

Na početku prosvjeda upućena je zahvala svim vatrogascima, pilotima kanadera, HGGS-ovcima, timovima Hitne pomoći, liječnicima, kuharima koji su pripremali hranu vatrogascima te svima koji su sudjelovali u gašenju velikog požara.

Rečeno je da se prosvjeduje kako bi se Split učinilo boljim. Okupljeni su pozvani da se suzdrže od govora mržnje.

“Zadnjih desetak godina u gradu se donose loše političke odluke. Zatraženo je da se u prostorne i okolišne politike uključi struka i da te informacije budu dostupne javnosti.

‘Pošaljimo poruku da je Split naš grad i da je vrijeme da kvaliteta i sigurnost života svih građana i građanki postanu prioritet, stoji u pozivu grupe građana, koji prosvjed organiziraju s obzirom na to da su izjave odgovornih osoba za vrijeme i nakon velikog požara na rubu Splita uzrokovale dodatno nepovjerenje građana u sustav.

Zahtijevaju sanaciju i sustavno planiranje postlegalizacijskih naselja i istočnih dijelova Splita u nadolazećim procesima izrade novog ili izmijenjenog GUP-a, hitno i odgovorno djelovanje u pogledu odlagališta otpada Karepovca… Postajemo balkanska favela, a ne cvit Mediterana”, rekao je Dragan Žuvela, vodeći čovjek Društva arhitekata Split.

Prijenos zbivanja u Splitu se može pratiti ovdje.

“Kažu Torcida je Cosa Nostra. Ne, naša država je postala Cosa Nostra i meni je toga dosta. Nismo huligani i orjunaši. U takvoj državi živimo da ne odgovara nitko za ništa. Imamo nuklearnu bombu u gradu koja se mogla aktivirati, taj Karepovac. Ljudi koji nas vode imaju brutalnu sreću, taj bijes koji nas goni bi izašao da bi se morali sakriti u mišje rupe iz kojih su izašli” – rekao je Renato Pilipović koji se prije nekoliko dana prigodom obilaska požarišta burno i glasno obratio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Komentiraj