VIŠE MJESTO NA LISTI SDP-ovka sa samo 1005 glasova ide u EP. ‘Nisam ja određivala pravila, osjećam se loše’

Autor:

10.05.2024., SDP, Zagreb - Predstavljanje liste za Europski parlament. Listu je predstavila Biljana Borzan, potpredsjednica SDP-a i prva na listi. Predsjednik SDP-a Pedja Grbin uvodno se obratio okupljenima. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

S deset puta manje glasova od Dalije Orešković, Romana Jerković Kraljić odlazi u Europski parlament zahvaljujući višem mjestu na listi

Od svih dvanaestoro izabranih hrvatskih europarlamentaraca na europskim izborima prošle nedjelje, najmanje preferencijskih glasova dobila je SDP-ovka Romana Jerković Kraljić. Osjeća se loše jer je prozivaju zbog toga, rekla je za N1 televiziju.

Preferencijsko glasovanje

Kada je 2013. godine na prvim ovdašnjim izborima za Europski parlament u domaći izborni sustav uvedeno preferencijsko glasovanje, činilo se da će građani konačno biti u prilici “birati ljude” po afinitetu, a ne više mehanički, kako su ih stranački šefovi razvrstali na listama.

Nije više trebalo biti bitno jesu li izborni odabranik ili odabranica glasačevog srca prvi, peti ili deseti na listi jer su ih otad mogli poimence izabrati skupa sa strankom ili nezavisnom listom. Time je cijeli politički sustav trebao ulijevati više povjerenja, a izabrani predstavnici steći znatno čvršći izborni legitimitet.

Ograničen puni smisao

No, puni smisao preferencijskog glasovanja ograničen je i dijelom doveden u pitanje time što što je u izborni zakon uglavljeno da se “preferirani glasovi za pojedine kandidate uvažavaju ako broj preferiranih glasova pojedinog kandidata iznosi najmanje 10 posto glasova koje je osvojila pojedina lista”. Može se, dakle, s nekog nižeg mjesta na listi osvojiti i deset puta više glasova od nekog višepostavljenog kandidata, ali uzalud ako se ne dobije barem 10 ili više posto od ukupnog broja glasova cijele liste.

Na prošlonedjeljnim europskim izborima upravo takav slučaj dogodio se na listi SDP-a i partnera mu. Četvoro kandidata s te liste ide u Europski parlament, isti oni koji su i dosad tamo bili. Biljana Borzan (83.656 preferencijskih glasova) i Predrag Matić (17.239) išli bi svakako jer su bili na prva dva mjesta na listi. Tonino Picula je zahvaljujući dobivenih čak 30.009 preferencijskih glasova izabran s posljednjeg, 12. mjesta, višestruko premašivši 10 posto od ukupno 192.314 glasova koliko je dobila čitava lista.

“Nije me stranka na lijepe oči stavila na treće mjesto”

Četvrta izabrana s te liste, Romana Jerković Kraljić, izabrana je kao treća s liste, sa samo 1.005 prefencijskih glasova. Čak je petoro kandidata na istoj listi dobilo više preferencijskih glasova od nje, a među njima najviše Dalija Orešković (11.567) koja je bila na petom mjestu. S deset puta manje glasova od Orešković, Jerković Kraljić odlazi u Europski parlament zahvaljujući višem mjestu na listi.

Jerković Kraljić je za N1 televiziju kazala da se osjeća loše jer od nedjelje biva prozivana zbog toga.

“Meni se zamjera što sam osvojia mali broj glasova, a izborni zakon je naprosto takav. Članica sam stranke u kojoj vodstvo sastavlja liste i određuje raspored na njima. Sigurna sam da me Predsjedništvo i sam predsjednik stranke nisu stavili na treće mjesto liste zato što imam lijepe oči ili prekrasan osmijeh. Stavili su me jer sam se dobro snašla u Europskom parlamentu i vrijedno radila, posebno na jednom zakonu (Zakonu o digitalnom identitetu, napa.a) za koji sam bila glavna izvjestiteljica, a koji će uskoro biti usvojen u Hrvatskom saboru i drastično promijeniti svakodnevni život građanki i građana Hrvatske”, kazala nam je.

“Izborni zakon je neumoljiv, nisam ja određivala pravila”

Jerković Kraljić smatra da je nepravedno prozivana otkako su u nedjelju navečer objavljeni rezultati izbora za Europski parlament.

To što nisam dobila puno preferencijskih glasova, to što sam u kampanji govorila ljudima da glasaju za moju stranku i što sam radila za listu, a ne za sebe osobno, očito je sada postao problem. Moram priznati da se osjećam loše prozivana od svih, ali izborni zakon je takav kakav je, neumoljiv. Nisam ja određivala pravila. S jedne strane, preferencijski glasovi su dobar demokratski alat da i oni koji su na nižim mjestima na listama mogu uspjeti. No, isto tako svjesni smo toga da stvaraju nezdravu konkurenciju unutar stranke i među ljudima”, kazala je dosadašnja i buduća SDP-ova europarlamentarka Jerković Kraljić.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.