Više milijuna osoba u New Yorku na paradi za Thanksgiving

EPA/JASON SZENES

Nekoliko milijuna osoba pratilo je u četvrtak u New Yorku slavnu paradu za blagdan Thanksgiving, uz brojne policijske snage, mjesec dana nakon atentata na Manhattanu u kojem je ubijeno osam osoba.

Od 1924. godine ta parada obilježava početak blagdana u Sjedinjenim Državama. Bez obzira na ledenu hladnoću, ukupno je više od 3,5 milijuna osoba pratilo paradu na kojoj je sudjelovalo više od 8000 sudionika iz cijele zemlje, prema nekoliko američkih medija.

Newyorška policija (NYPD) je rasporedila pojačane snage na četiri kilometra rute parade. Policajci imaju prijenosne detektore zračenja, elitni snajperisti su na krovovima i brojni policajci se među okupljenima šeću sa psima koji su obučeni za pronalaženje eksploziva.

Kako bi spriječili napad autobombom, kamioni puni pijeska blokiraju prilaze s pokrajnjih ulica.

Napetosti vladaju nakon napada kamionetom na biciklističku stazu na Manhattanu u kojem je osam osoba ubijeno i 12 ranjeno 31. listopada. Atentat je u ime skupine Islamske države izveo 29-godišnji Uzbekistanac koji je od 2010. živio u Sjedinjenim Državama.

Prošle godine je džihadistička skupina izjavila da je parada Thanksgivinga “odlična meta”.

U poruci na Twitteru je predsjednik Donald Trump pozdravio američke oružane snage na položajima u inozemstvu, gdje se suočavaju s našim neprijateljima i brane našu veliku američku zastavu.

On je iz svoje rezidencije na Floridi govorio o “ovogodišnjim bolnim poteškoćama Amerike koja je bila suočena s olujama, razarajućim šumskim požarima i groznim pucnjavama u kojima su stradale brojne nevine žrtve”.

Komentiraj