Virusni imunolog o novom soju koronavirusa: “Sigurno uskoro dolazi i u Hrvatsku”

Virusni imunolog Luka Čičin-Šain rekao je u nedjelju, u HTV-ovom Dnevniku, kako će takozvani britanski soj koronavirusa sigurno uskoro doći u Hrvatsku.

Britanski soj se širi brže od virusa koji je već u Hrvatskoj, naglasio je.

“On je problem. jer je već pred vratima. U brojim europskim zemljama se širi, tako da će sigurno u Hrvatsku doći uskoro”, rekao je Čičin-Šain.

Dodao je kako ga više brinu brazilski i južnoafrički soj, jer je za njih jasno da postoje naznake da ih imunološka memorija stečena prethodnom infekcijom teže prepoznaje.

“Njih treba pratiti kako bi vidjeli hoće li oni doista biti problem i inficirati ljude koji su već prethodno preboljeli virusnu infekciju”, rekao je Čičin-Šain.

Imunolog je naglasio kako je sasvim sigurno, da su nam šanse bolje, ako smo cijepljeni, čak i ako virusi nisu sasvim identični.

“U ovom trenutku nitko ne zna u kojoj mjeri cjepiva štite. Na kraju krajeva, nitko ne zna hoće li se razviti novi virus protiv kojeg ta cjepiva neće štititi”, rekao je Čičin-Šain i dodao da je dobra vijest, da već znamo kako se razvijaju ta cjepiva te ih možemo modificirati.

U osnovi, kazao je, on nije protiv ruskog i kineskog cjepiva. “Ako ona rade, zašto ne”, komentirao je. Međutim, stvar je u tome, da je metoda kojom su bila razvijena i rezultati prilično netransparentni, primijetio je.

“U situaciji u kojoj je broj cjepiva oskudan trebamo razmišljati koje su osobe posebno pod rizikom i trebaju prve primiti cjepivo – osobe koje su starije i istovremeno imaju druge rizične faktore, poput šećerne bolesti i kardiovaskularnih problema – pa njima dati još veći prioritet kako bismo ih dodatno zaštitili i smanjili smrtnost”, poručio je imunolog Čičin-Šain za HTV.

Komentiraj