Virusni imunolog: “Najgore je još pred nama”

Virusni imunolog iz Centra za infektološka istraživanja u Braunschweigu u Njemačkoj Luka Čičin-Šain rekao je za HTV da se mora složiti s predikcijama Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti da će u Hrvatskoj stanje vezano uz epidemiju koronavirusa biti još gore.

Četiri tisuće novodijagnosticiranih veliki je broj u zemlji u kojoj je zdravstveni sustav već prekapacitiran, istaknuo je Čičin-Šain. “Dnevni broj novozaraženih je sigurno još veći, a 50 umrlih rezultat je inficiranih od prije tri do četiri tjedna. Tada ih je bilo između tisuću i dvije tisuće. U međuvremenu su brojke dodatno porasle – i sve će se brojke još daleko dizati. Ono najgore je još pred nama”, poručio je.

Mjere ‘light lockdowna’ koji je uveden u Hrvatskoj u idealnom bi slučaju mogao dovesti do toga da brojke više ne rastu, smatra Čičin-Šain koji ne vidi kako bi one mogle padati bez oštrijih mjera. Na Vladi je da odluči, dodao je.

Dodao je kako se još na proljeće vidjelo da strože mjere daju rezultate. To se sada događa i u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji. Oni kontroliraju epidemiju, ali na uštrb gospodarstva, kazao je.

“Ja vjerujem da ćemo početi s cijepljenjem sredinom prosinca, početkom siječnja”, kazao je.

Komentiraj