Virusni imunolog: “Koronavirus neće zahtijevati sezonsko cijepljenje kao gripa, duže ćemo biti zaštićeni cjepivom”

Luka Čičin-Šain, virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja u Braunschweigu u Njemačkoj, gostovao je u Dnevniku N1 Televizije.

“Brojke u većini Hrvatske ne idu ni gore ni dolje, nejasno je što će se sljedeće dogoditi. U PGŽ-u se već drugi tjedan zaredom brojke spuštaju, što govori da su mjere polučile rezultat i da možemo utjecati na ishod”, rekao je Čičin-Šain.

“Stvara se pogrešan dojam o Njemačkoj”

Osvrnuo se na situaciju u Njemačkoj, rekavši kako je pogrešan dojam da je tamo na snazi lockdown.

“Postoje razne mogućnosti širenja virusa. Stvara se fama da mjere ne djeluju, da je sve stihijski, stvara se nekakav pandemijski nihilizam. To nije realno. Tamo gdje se uvode mjere koje omogućavaju širenje virusa, one i polučuju rezultate.”

Nada se, kaže, da smo prošli treći val.

“U jeku je kampanja cijepljenja koja se ubrzava. Možemo se nadati da će taj vrhunac uskoro biti iza nas”.

O novim sojevima i cjepivu

Što se tiče Indije, kaže da se dogodila ista stvar kao i s južnoafričkim sojem.

“To su sojevi koji su nastali, ne igrom slučaja, nego zbog evolucije virusa koji se prilagođava tome da je sve više ljudi koji su seropozitvni i njihova protutijela su u stanju kontrolirati izvorni virus, ali mutirani je u stanju rasti jer ga protutijela dobro ne prepoznaju. Ipak, prepoznaju ga donekle”, rekao je.

Dodao je kako postoje rezultati studija koji govore da, ako smo cijepljeni dva puta, novi sojevi postaju neutralizirani.

“Sve ide u smjeru da se stvaraju multivalentna cjepiva koja će sadržavati kombinaciju mRNA iz britanskog soja i drugih koji se relevantni, a međusobno različiti. Treba razmisliti koji sojevi postaju dominantni”, rekao je.

Sezonsko cijepljenje

Smatra da koronavirus neće zahtijevati sezonsko cijepljenje, kao što zahtijeva virus gripe koji se brže razvija.

“Virus korone, za razliku od gripe, ima samo jedan element. Mislim da ćemo duže biti zaštićeni cjepivom ili kombinacijom cjepiva koje će sadržavati tri ili četiri varijante. Vidjet ćemo na kraju što je istina i hoće li ova predikcija biti točna”, poručio je virusni imunolog Čičin-Šain.

Komentiraj