Virusni imunolog Jonjić: “Čudi me euforija oko cjepiva, spustimo loptu, još ništa nije gotovo”

Virusni imunolog Stipan Jonjić u četvrtak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao odobrenje cjepiva protiv covida-19 koji su napravile tvrtke Pfizer i BioNTech.

“Dozvolite mi da na neki način budem nepristojan pa da kažem da me čudi sva ta euforija. Jedna zemlja je odobrila cjepivo i to je u redu, ali mi u Europskoj uniji još ne znam kad će se to dogoditi”, rekao je Jonjić.

Dodao je da je lijepo da se svi borimo i euforično gledamo na pojavu cjepiva, i ističe da je to stvarno svjetlo na kraju tunela, ali kaže da se nalazimo u vrlo neugodnoj situaciji. “I sad svi skupa moramo usmjeriti svoju pažnju na to, jer ako nam se dogodi ono što nitko ne želi, onda se nećemo imati čemu veseliti, jer ćemo imati ono što nitko ne želi. Zapravo, ništa se još nije promijenilo. Svi mi, pa i oni koji odlučuju o pravilima, moramo znati da se nalazimo u teškoj situaciji, jedino što možemo učiniti jest napraviti sve preventivne mjere kako bi se ta epiemija maksimalno kontrahirala spriječilo njeno širenje i dočekali to famozno cjepivo na kraju”, rekao je Jonjić.

Dodaje da je dobra stvar što je brotanska regulatorna agencija odobrila cjepivo, čiji ćemo značajan dio dobiti i cijepiti ugroženu populaciju, ali upozorava da je do toga još barem mjesec dana. Prava uporaba cjepiva, naglašava, daleko je još nekoliko mjeseci.

“Ništa se novoga nije dogodilo, sve što jest, jedna je zemlja odobrila to cjepivo i zato kažem, nisam pesimističan, dapače, optimističan sam, ali spustimo loptu”, rekao je Jonjić.

Naglašava i kako ga jako čudi zazor od cjepiva. On bi se, dodaje, cjepio bilo kojim od trenutno dostupna četiri cjepiva protiv covida. “Nema potrebe da u njih ne vjerujemo i bila bi grehota da ne potičemo naše starije da se ne cijepe”, rekao je Jonjić.

Komentiraj