Virtualni ženski poduzetnički centar priprema prvu slikovnicu koja djecu uči o poduzetništvu

Virtualni ženski poduzetnički centar, facebook.com

Kako bi potaknuli poduzetničko promišljanje od malih nogu, kod djece u starijih vrtićkih grupa, kao i učenika prvih i drugih razreda osnovnih škola diljem Hrvatske, Virtualni ženski poduzetnički centar ovog je proljeća krenuo s pripremom i tiskanjem slikovnice ‘Ja sam mali poduzetnik!’.

Prenosimo dio priopćenja za javnost: 

“Želja je Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, temeljne hrvatske nevladine apolitične asocijacije koja okuplja u prvom redu vlasnice tvrtki i obrta, ali i naše kolege poduzetnike te broji danas više od 2 300 članica i članova, promijeniti takvu percepciju te s “odgojem” poduzetnika krenuti što ranije; za početak uz pomoć slikovnice te simpatičnih likova Anje i Vanje, koji u ovoj publikaciji uče djecu što je to poduzetništvo.

“Kako bi potaknuli poduzetničko promišljanje, duh i percepciju već od malih nogu, a po uzoru na države razvijene tržištne ekonomije, želja nam je kroz slikovnicu „Ja sam mali poduzetnik!“ potaknuti djecu da razmišljaju o tome kako je biti vlasnik vlastite tvrtke, što on radi, kakvu on karijeru ima i kako biti sam sebi šef. Ljepota rada kroz kreiranje vlastitih projekata od ideje do realizacije leži jedino u poduzetnštvu te djecu treba već od malih nogu poticati, snažiti i hrabriti da i takav životni izbor glede svoje karijere mogu također odabrati poput svih ostalih o kojima se govori od vrtićkog ili školskog uzrasta” kazala je u povodu priprema na izradi prve hrvatske slikovnice koja uči o poduzetništvu Sanela Dropulić, direktorica Virtualnog ženskog poduzentičkog centra – inicijatora ovog projekta.

Od svog osnutka (01. 01. 2016. g.) Virtualni ženski poduzetnički centar ima razvijenu suradnju s jedinicama lokalne uprave i samouprave – brojnim Gradovima – prijateljima ženskog poduzetništva, u čijim će se vrtićima i osnovnim školama, među prvima u Hrvatskoj, besplatno dijeliti slikovnica “Ja sam mali poduzetnik!”.

Grad Nova Gradiška te gradonačelnik Vinko Grgić prvi su pružili ruku suradnje na pripremi i besplatnoj podjeli slikovnice, a uslijedili su i ostali gradovi diljem Hrvatske, poput Pakraca, Petrinje, Zaprešića…

“Ubrzo nakon edukacija najavljena je i prva hrvatska slikovnica koja uči djecu od najranije dobi o poduzetništvu i tu smo se priključili realizaciji toga projekta. Pakrac je stari obrtnički grad koji ove godine obilježava 200 godina organiziranog udruženja obrtnika. Rad s djecom je temelj za sve, pa tako i za poduzetništvo. Zbog toga je slikovnica „Ja sam mali poduzetnik“ važna i s naše strane prepoznata”, ocijenila je zajednički rad na projektu slikovnice Ana-Marija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Ana-Marija Blažević

Izradu slikovnice i njezinu podjelu u vrtićima i školama podržao je i Zaprešić – grad prijatelj ženskog poduzetništva od prvog dana rada Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, uz iznimnu potporu gradonačelnika Željka Turka.

U Hrvatskoj se o poduzetništvu ne uči u osnovnim školama, a tek se rijetke srednje škole i fakultetski program bave poduzetništvom iako je ono najpopularniji karijerni izbor mnogih mladih ljudi nakon diplome u državama razvijenog kapitalizma. Toga je iznimno svjestan i Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik, koji je bezrezervno podržao izradu i tisak slikovnice, a koja će besplatno dijeliti djeci i u Petrinji – gradu prijatelju ženskog poduzetništva.

Darinko Dumbović

Na projektu slikovnice marljivo rade i stručni suradnici: Ivana Lončarek, Amadea i Roberta Krajnović, Slavica Šipicki, Nikolina Ćorković, Mirjana Semenić Rutko, Mirela Glavaš, Kristina Šorić i Branko Pavlović.

Slikovnica će se u nakladi od 10 tisuća primjeraka dijeliti besplatno od Iloka do Konavla u vrtićima i školama, promocija će se održati u Zagrebu, na Svjetski dan poduzetnica 19. studenoga ove godine“, piše između ostalog u objavi.

Komentiraj