Virtualni sastanak: NATO još odlučuje o odlasku iz Afganistana. Hrvatski vojnici otišli su prije sedam mjeseci

Zemlje članice NATO-a nisu na svom virtualnom sastanku donijeli odluku o povlačenje iz Afganistana, izjavio je danas glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“U ovoj fazi nismo donijeli konačnu odluku o našoj budućoj nazočnosti u Afganistanu”, izjavio je Stoltenberg nakon videokonferencije ministara obrane zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza.

Prema sporazumu između talibana i administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, savezničke snage trebaju se povući iz Afganistana do 1. svibnja ove godine.

“S približavanjem roka 1. svibnja saveznici će nastaviti konzultacije u sljedećih nekoliko tjedana o budućoj nazočnosti u Afganistanu”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da NATO-ov cilj ostaje isti: nikad više ne dopustiti da Afganistan postane utočište za teroriste.

“Mirovni proces je najbolja prilika za okončanje godina patnje i nasilja te za osiguranje trajnog mira”, rekao je Stoltenberg.

Proširenje misije

Ministri obrane su donijeli odluku o proširenju NATO-ove misije za osposobljavanje snaga u Iraku s 500 na četiri tisuće ljudi.

“Ta misija je potpora iračkim snagama koje se bore protiv terorizma i protiv povratka ISIS-a”, kaže glavni tajnik.

Ovo je bio prvi ministarski sastanak NATO-a od stupanja na dužnost nove američke administracije predsjednika Joea Bidena, na kojem je sudjelovao novi američki ministar obrane Lloyd Austin.

Jedna od glavnih tema ovoga ministarskog sastanka bila je priprema za predstojeći sastanak na vrhu NATO-a. Još nije određen datum održavanja toga samita, ali se spominje mogućnost da se održi u lipnju.

Bez Hrvatske

Hrvatska je okončala svoje sudjelovanje u NATO-ovoj misiji u Afganistanu prije sedam mjeseci. Povlačenje je najviše zagovarao predsjednik Zoran Milanović koji je i u predsjedničkoj kampanji i na dužnosti vodio politiku što hitnijeg povlačenja iz misije

“Hrvatska vojska se vraća iz Afganistana domu svome, bit će i dalje prisutna u svijetu, u žarištima, tamo gdje se tek rasplamsavaju žarišta i tamo gdje se djeluje preventivno, uvijek računajući na to što je naš interes.

To nije sebičnost, već zdrav razum”, rekao je Milanović kada je odlučeno da se hrvatski vojnici povuku iz Afganistana.

Hrvatska je u misiji u Afganistanu sudjelovala od 2003. i kroz nju je u tom periodu prošlo više od 5500 hrvatskih vojnika.

Komentiraj