VIOLINMUSIC4ALL: “Uz podršku partnera i fondova, institut planiramo otvoriti kroz dvije godine”

Foto studio Blue

Projekt Violinmusic4all predstavljen je u zagrebačkom Muzeju Mimara. Bio je to nastup darovan partnerima, prijateljima i poklonicima, kao i onima koji će to tek postati.

Ovaj inovativni projekt temelji se na umjetničko-glazbeno-istraživačkom opusu violinistice Renate Novoselec, predsjednicom Europskog art centra Jastrebarsko, koja je osmislila metodu učenja sviranja violine gluhim i nagluhim osobama, kao i osobama s invaliditetom iz spektra autizma i pervazivnog razvojnog poremećaja te osobama s višestrukim zdravstvenim teškoćama.

Violinmusic4all plod je višegodišnjeg truda i rada, ujedno i cjeloživotna misija koja podrazumijeva apsolutnu posvećenost svih koji sudjeluju u njegovom razvoju.

“Glazba je univerzalna i pripada svima. Život u tišini nepravedno potiskuje razne emocije kod osoba koje glazbu ne mogu čuti. Moj životni poziv odnosi se na poduku učenja violine po vlastitoj i posebno osmišljenoj metodi posvećenoj gluhim osobama te osobama s raznim poteškoćama u razvoju kao i iz spektra autizma“, rekla je Renata Novoselec.

Svaka nota ima svoju vibraciju, a mi ih osjećamo kroz kožu, kosti i krv, čemu najbolje mogu svjedočiti gluhe osobe, jer svijet u tišini prožet je osjećajima vibracija. Na tome se temelji metoda koju je prije tri godine Renata Novoselec pokazala Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj u Zagrebu te predložila da ondje pokuša s podukom sviranja za djecu. Nakon samo dva tjedna, desetero nasumično odabrane gluhe djece, koja ranije nisu imala kontakt s glazbom, sviralo je violinu. Dapače, nakon mjesec dana nastupili su pred 500 ljudi na školskoj priredbi.

U Mimari su nastupali Martina Marić (25), Antonia Čerkuć (26), Agata Ribić (7) i Đurđica Šakić (41), Angel Naumovski (48), Lemary Vuletić (27) i Nedeljko Feljan (49).

Sljedeći korak je postavljanje Instituta Violinmusic4all koji će okupljati ljude iz cijeloga svijeta, gluhe i nagluhe, slijepe i slabovidne te one s intelektualnim teškoćama i invaliditetom. Polaznike će u najvišim umjetničkim nastojanjima i dosezima povezivati i ujediniti glazba, ovisno o individualnom razvoju pojedinca. Program instituta će za sve njih biti doživotno besplatan i to uz podršku pokrovitelja i sponzora te sredstava iz EU fondova, a kasnije i kroz samoodrživost, s obzirom na osmišljen program kroz nastupe i ostala umjetnička djelovanja violinista polaznika.

Ideju Renate Novoselec i Europskog art centra Jastrebarskog prepoznala je i pridružila se u visokim umjetničkim i životnim nastojanjima i gospođa Iva Šalamon Reškovac iz tvrtke Art hill i ostali članovi tima, ujedno i začetnici Instituta Violinmusic4all, Ivana Stavljenić iz tvrtke Green and more i Damir Jelinić. Spomenuta metoda predstavljena je i izvan Hrvatske, gdje je ostvarila zamjetan interes glazbenih i državnih institucija.

“Institut planiramo otvoriti kroz dvije godine ovdje, u Zagrebu, iako su za nas čuli diljem svijeta i pozivaju nas u Švedsku, Japan, Njemačku i druge zemlje. Imamo razvijenu strategiju za rad i djelovanje Instituta, a jedno od načela mu je doživotni besplatni program polaznicima. Želimo pokazati da se može uspjeti i u Hrvatskoj te pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u ostvarenju naših ciljeva“, izjavila je Iva Šalamon Reškovac.

Projekt Violinmusic4all podržali su mnogi svjetski autoriteti klasične glazbe, ujedno i brand ambasadori dobre volje, kao što su Julian Rachlin – litvanski violinist i violist, Kazushi Ono – Muzički Direktor, Simfonijskog orkestra Tokyo Metropolitan, Thomas Sanderling – Umjetnički Direktor i Glavni Dirigent Filharmonijskog Orkestra Novosibirsk.
Violinmusic4all je podržala i predsjednica Kolinde Grabar Kitarović te brojni partneri: Grad Jastrebarsko, Bina- Istra, Wiener osiguranje, Wüstenrot, Tim Kabel, Alfacommerce, Mihoković, Catering Majetić, Hippy Garden, Kinoteka, Muzej Mimara, Foto studio Blue, Badel 1862, Art Hill, Green and more.

Komentiraj