Vintage s Partibrejkersima slavi rođendan

Nemanja Đorđević

Vintage Industrial Bar slavi šesti rođendan od 12. do 16. prosinca. Drugi dan slavlja, 13. prosinca, obilježave se koncertom Partibrejkersa.

Partibrejkers su rock‘n’roll stroj pokrenut u kasno ljeto 1982. godine. Punk energija, blueserska duša i garage stav komponente su koje beogradsku grupu i njezinog frontmena čine za jedne od najutjecajnijih i najomiljenijih glazbenih pojava.

Prvu ploču snimljenu za Jugoton izbacili su 1985. godine i s njom osvojili poštovanje publike. Unatoč dobrim reakcijama na debi, bend iste godine prolazi kroz prve krize; najprije im Jugoton nakon preslušavanja novog materijala odbija izdati drugu ploču, onda Menza napušta bend, a s krajem godine dolazi i kraj postojanja benda.

Šest mjeseci nakon kraha, Partibrejkersi u promijenjenoj postavi ponovno pale motore, sviraju koncerte, snimaju nove materijale koje opet nitko ne želi objaviti. Napokon, godine 1988. Jugoton ih još jedanput prima i objavljuje album danas znan kao ‘Partibrejkers II’. Novi album ponudio je nove avanture koje su slušatelji odlično prihvatili, a ni MTV nije ostao imun s obzirom na to da je snimio prilog o bendu.

Studeni 1989. godine donosi i treći album za čije je ljepljive pjesme ‘Kreni prema meni’, ‘Zemljotres’, ‘Hipnotisana gomila’ i ‘Ono što pokušavam’ zaslužan i Srđan Gojković Gile, koji je pomogao u ulozi ritam gitariste.

Godine 1990. Partibrejkersi su odsvirali posljednju jugoslavensku turneju. Članovi Ekatarine Velike, Električnog orgazma i Partibrejkersa osnovali su projekt grupu Rimtutituku u okviru koje su snimili antiratnu pjesmu ‘Slušaj vamo’. Prvi koncert u Hrvatskoj su održali tek početkom novog milenija.

Komentiraj