VINSKI BIZNIS ŠAMPIONA IZ ISTRE: Jedan od prvih istarskih vizionara koji je otvorio put novoj generaciji vinara

Marijan Arman još je 90-ih među prvim entuzijastima u Istri modernizirao svoj podrum i krenuo u suvremenu, kvalitetnu proizvodnju vina, danas proizvodi 16 etiketa, a Malvazija Grand Cru i Malvazija Rezerva šampionska su vina

Marijana Armana i njegovu obitelj posjetili smo na vrhuncu ovogodišnje berbe pa je vinogradima u okolici Vižinade vladala poprilična gužva. Kada se tome pridodaju i još uvijek brojni turisti koji dolaze u potrazi za vrhunskim vinom, jasno je da obitelj Arman ovih dana ima pune ruke posla. Vinogradi i podrum Marijana Armana nalaze se u Istri u zapadnom istarskom vinogorju, u neposrednoj blizini Poreča, točnije u selu Narduči.

Marijan Arman s kćerima Ines i Ninom nastavlja obiteljsku tradiciju koja traje otkada je pradjed podignuo prvi vinograd Malvazije. Na površini od 13 hektara posebna se pažnja daje autohtonim sortama Teranu i Malvaziji istarskoj. Malvazija istarska je vino koje je ovoj vinariji donijelo najviše nagrada. Višestruki je šampion na razini Hrvatske, dok je Malvazija Grand Cru dvije godine za redom bila okrunjena šampionskom titulom za najbolju mladu malvaziju u Istri. Slijedi ju Malvazija Rezerva kao pobjednik u kategoriji odležanih malvazija. Od crvenih vina ističe se Teran na koji su Istrijani posebno ponosni, a kojeg je također krasila titula najboljeg u Hrvatskoj. Teran Rezerva je ocijenjen najvišom ocjenom u talijanskom vodiču najboljih autohtonih sorti Vinibuoni. Osim na domaćoj vinskoj sceni, vina su nagrađivana u Italiji (Malvazija istarska, Teran i Chardonnay), Sloveniji (Muškat) i cijenjenom Decanteru (Malvazija istarska). Ukupno vinarija proizvodi 16 etiketa, od bijelih sorata – Malvaziju istarsku, Chardonnay, Sauvignon blanc i Muškat bijeli poluslatki, do crvenih: Terana, Cabernet Sauvignona, Merlota i Syraha. Tu su i dvije kupaže, najtraženije u vrijeme blagdana: Cuvee Superior od Terana, Cabernet Sauvignona i Merlota, i Cuvee Superior Blanc od Malvazije, Chardonnaya i Sauvignon blanca.

 

Arman

Iako je tradicija vinarstva u obitelji Arman vrlo dugačka, pravi razvoj ove vinarije dogodio se u devedesetima kada je Marijan Arman među prvim entuzijastima modernizirao svoj podrum i krenuo u suvremenu, kvalitetnu proizvodnju vina, a svojim je idejama otvorio i vrata cijeloj generaciji novih istarskih vinara koji su posljednjih godina smjestili Istru na prepoznatljivo mjesto, ne samo hrvatske, već i svjetske vinske mape.

Kako bi približili svoju ponudu sve brojnijim turistima u unutrašnjosti Istre, obitelj Arman je kao bitan dio svoje ponude uredila degustacijsku salu čiji izgled i kapacitet sugerira ekskluzivnost vinske ponude. Iz degustacijske sale širi se veličanstven pogled na vlastite vinograde, a otvorena terasa posjetiteljima pojačava doživljaj degustacije Armanovih vina.

Cjelokupnu ponudu možete naći i u njihovom Wine bar & shop-u „Arman“ u Poreču, koji je sezonskog karaktera, a osmišljen je radi što bolje ponude turističkom tržištu.

Vrhunski opremljen podrum, bogatstvo asortimenta u vlastitim vinogradima, uložen trud , znanje, noviteti i nezaobilazna strast vlasnika, elementi su koji obećavaju svijetlu budućnost ovoj vinariji.

Obitelj posjeduje 13 hektara vinograda, a kapacitet podruma opremljenog modernom tehnologijom, na površini od 1600 m2, upućuje na dalekosežne planove širenja poslovanja. FOTO: Arman

Komentiraj