U organizaciji Udruge “Vinkovački šokački rodovi” u subotu je u Vinkovcima održano 14. Vinkovačko pokladno jahanje, manifestacija koja je okupila 50-ak konjanika sa šireg vinkovačkog područja.

“Budući smo mi grad tradicijske kulture, takva događanja izuzetno nas vesele, pogotovo činjenica što je iz godine u godinu sve više jahača i što se među njima nalazi veliki broj mladih, a to jamči da tradicija neće izumrijeti“, istaknuo je vinkovački dogradonačelnik Ivan Bosančić, koji je dočekao jahače u središtu grada, i u ime gradske uprave, sukladno tradiciji, počastio ih jelom i pićem.

Na riječima dobrodošlice zahvalio je predsjednik “Vinkovačkih šokačkih rodova” Zvonimir Liščić te rekao: “… to smo mi Šokci, Slavonci, čuvamo tradiciju i volimo je, a uvjeren sam da će naša šokačka tradicija, kao dio hrvatske baštine, opstati i očuvati se“.

Tijekom cijeloga dana konjanici su, pjevajući pokladne pjesme, poskočice i bećarce, uz zvuke tambura i konjski topot, posjećivali ugledna šokačka gazdinstva u Ervenici i Krnjašu gdje su dočekivani domaćinskom dobrodošlicom i pogošćeni jelom i pićem. Ove godine u svoje dvorište primio ih je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Na odlasku iz kuće u kojoj su primljeni konjanici bi, u znak zahvale, zapjevali “Domaćine, od srca ti hvala, što nam tvoja desna ruka dana”.

Običaj Pokladnog jahanja datira iz vremena Vojne krajine, a pojedina su ga slavonska sela održavala sve do iza Drugog svjetskog rata. Običaj je ponovno oživljen nakon Domovinskog rata i sada se održava širom Slavonije.

U petak je Pokladno jahanje bilo održano i u Vukovaru, treću godinu za redom.

Komentiraj