Ivica Galovic/ PIXSELL

Vinkovačke jeseni: Na Smotri folklora Vukovarsko-srijemske županije 60 KUD-ova

Na Smotri foklora Vukovarsko-srijemske županije, jednoj od najstarijih priredbi manifestacije tradicijske kulture Vinkovačkih jeseni, ove će godine nastupiti članovi 60 vukovarsko-srijemskih KUD-ova kojima je nastup na smotri prilika da pokažu pjesme, plesove i običaje mjesta i krajeva iz kojih dolaze.

Vinkovačke jeseni ove će se godine održati po 51. put i to u razdoblju od 9. do 18. rujna, a po tradiciji prva priredba kojom ta manifestacija započinje je Smotra folklora Vukovarsko-srijemske županije.

“Namjera je organizatora da folkoraši tijekom nastupa svojih KUD-ova pokažu što su tijekom godine uvježbavali u očuvanju baštine i običaja svoga mjesta u vrijeme sjetve, žetve, berbe, ženidbe i drugih značajnih događanja koji prate život u pojedinim sredinama”, kazao je glavni koordinator Folklornih večeri Franjo Japelj dodajući kako će se zadnjeg dana županijske smotre folklora, po prvi puta, održati priredba “Užina naših starih”.

Japelj je naveo kako je zamisao te priredbe da se posjetiteljima predstave oni KUD-ovi koji preko godine organiziraju u svojim mjestima neku od manifestacija. “Svaki će se KUD, izlaganjem na štandovima, predstaviti onim što je karakteristično za njihovu manifestaciju. Ako je riječ o ‘šunkijadi’ onda će to biti šunka, a u slučaju ‘kulenijade’ kulen”, pojasnio je Japelj.

Komentiraj