Vinko Filipović nepopustljiv prema Lauri Mikić: Tvrdi da “nemaju izbora”

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović komentirao je slučaj maturantice Laure Mikić, kojoj je poništen državni ispit na maturi iz Hrvatskog jezika jer se na esej potpisala punim imenom i prezimenom.

“Pravilnik je tu decidiran i jasno kaže da svaki pristupnik koji se potpiše imenom i prezimenom krši pravila o polaganju državne mature, jer time odaje svoj identitet. To dovodi u pitanje objektivnost ocjenjivanja. Na žalost, od 28500 pristupnika ove godine, njih 24 se potpisalo imenom i prezimenom, a među njima je i ta učenica, koje mi je žao”, rekao je Filipović.

Kako navodi, “princip i pravila državne mature jednaka su za sve”, pa i pravilo skrivenog identiteta.

Upitan o mogućnosti ocjenjivanja ispita bez davanja bodova za esej, Filipović kaže da to nije moguće.

“Esej je sastavni dio ispita državne mature. Da se učenica nije potpisala, imala nula bodova iz eseja, a dobila dovoljan broj bodova na ispitu, mogla bi položiti ispit. Međutim, potpisivanje se računa kao neizlazak na esej. Ako učenik ne izađe na esej, kada bi zadovoljio sto posto ispita, ne bi položio”, rekao je.

Navodi da je prošle godine bilo 38 takvih slučajeva. “Centar nema izbora. Dok poštujemo pravila imat ćemo i smisao svega onoga što radimo”, rekao je.

Slučaj nadarene maturantice: Analiza pokazuje da su institucije pogriješile

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]