Vilim Ribić: “Žalosno je da se na Prvi maj govori o poduzetnicima, a ne o radnicima”

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić u subotu je za Dnevnik N1 televizije govorio o Prazniku rada i stanjem s radmicima u Hrvatskoj.

“Ovo je prilika podsjetiti se da radničkom borbom kao sastavnim dijelom demokratske borbe, uživamo danas stanovita prava, a kad se zgražamo da se prava i krše, barem zahvaljujući tom civilizacijskom dosegu sindikata i radničke borbe možemo reći da je to pogrešno i neprihvatljivo. Rezultate u 21. st imamo, a kako se osjećaju radnci, rekao bih da je ovo depresivna situacija koja frustrira društvo”, rekao je Vilim Ribić.

Dodao je da kandidati na lokalnim izborima često stavljaju naglasak na poduzetnicima dok radnici ispadaju iz fokusa. “Poduzetnici su nevjerojatno zainteresirani za politički angažman, shvatili su gdje se nalazi mogućnost utjecanja na vlastiti položaj. Žalosno je da se na Prvi maj govori o poduzetnicima, a ne o radnicima. Sindikati nemaju tu moć sami od sebe jer je i država oslabljena nakon neoliberalne hajke koja je trajala desecima godinama”, objasnio je.

No, naglasio je da sindikati nisu izgubili svoju snagu jer nema drugog načina organiziranja. “Veličina medija je instrument interesa kapitala, radnici se masovno nazivaju uhljebima. Ne svi mediji, to je ambijent. Sindikati su nepoželjni. Izjave političara su sramota. Svijet se mijenja, jedino naša politika ne shvaća što se događa u svijetu. Joe Biden je rekao da je Ameriku izgradio sindikat i srednja klasa, a ne Wall Street. U EU se održava konferencija o socijalnj Europi, minimalnoj plaći, mijenjaju se odnosi. Novinari imaju pravo kritizirati i propitivati upotrebu poreznih sredstava, ali je sumnato da se zbog toga od svih članova fokus stavi na sindikalnog čelnika. Ja sam jedan od 350, obični sam član tog tijela. Nisam bitan ja, kao i svi delegati primam naknadu za rad, no apostrofiran je samo sindikalni čelnik. U 60-toj sam prvi put stekao imovinu pa su me raščetvorili neki mediji”, rekao je.

 

Komentiraj