VILIBOR SE VRAĆA KUĆI Sinčić ostao bez lijepe briselske plaće. Bivši kolega jedva dočekao: ‘Plaćaj kredit i misli na mene’

Autor:

31.05.2024.,Sibenik-Mislav Kolakusic, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik stranke Pravo i Pravda te zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sincic odrzali su konferenciju za medije  zajedno s clanovima liste za Europski parlament stranke Pravo i Pravda i predstaviti program za predstojece izbore.
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Porazom na Europskim izborima, Ivan Vilibor Sinčić nestao je s političke karte Hrvatske. Na ove EU izbore ušao je kao europarlamentarac s kolegom Mislavom Kolakušićem, na njihovoj platformi Pravo i pravda, ali će ga javnost pamtiti kao člana Živoga zida, uz Ivana Pernara i Branimira Bunjca. Tada je njegova supruga Vladimira Palfi organizirala veliki dio posla oko komunikacije s javnošću. Podsjetimo, Živi zid ne postoji od 2022. godine, kada ga je Sinčić preimenovao u Ključ Hrvatske.

Nema dana radnog staža izvan politike

Nakon što je, dakle, na predsjedničkim izborima 2014. godine osvojio nevjerojatnih 293.562 glasova i treće mjesto, pa preko saborskog mandata do mandata u Europskom parlamentu, on sada najavljuje kandidaturu na izborima za karlovačkog župana na sljedećim lokalnim izborima, javlja Jutarnji list.

Sinčić dosad nema ni jednog dana radnog staža izvan politike. Pojavio se na predsjedničkim izborima 2014. kao mlada nada s 24 godine i uspio završiti treći. Taj vjetar u leđa mu je na izborima 2015. godine donio prvi mandat, a s tadašnjim Živim zidom ulazi u Sabor i godinu kasnije. I tamo ostaje do 2019. i europskih izbora. Iako je dogovor bio da u slučaju osvajanja mandata u Europski parlament ide Branimir Bunjac, par Sinčić-Palfi ipak gura Ivana Vilibora, a to dovodi i do raspada stranke, pišu 24 sata.

Kad je prvi put ušao u Sabor, Ivan Vilibor Sinčić imao je jednu oranicu vrijednu 5000 kuna, a njegova supruga i aktivistica Palfi nije imala imovine. Još kao saborski zastupnik kupio je kuću u Markuševcu za 600.000 tadašnjih kuna i tamo par živi s dvoje djece. Par je nastavio gomilati imovinu. Sinčić je supruzi prepisao i pola kuće u Markuševcu koja je sad uređena. A supruga je kupila u Zagrebu nekretnine vrijedne više od 200.000 eura. Kupila je i klijet sa zemljištem od 28.000 eura od žene pod ovrhom. I počela je bespravno uređivati pa su konzervatori zaustavili radove, pisao je novinar Ivan Pandžić u 24sata.

Nakon što je, dakle, na predsjedničkim izborima 2014. godine osvojio nevjerojatnih 293.562 glasova i treće mjesto, pa preko saborskog mandata do mandata u Europskom parlamentu, on sada najavljuje kandidaturu na izborima za karlovačkog župana na sljedećim lokalnim izborima, javlja Jutarnji list.

Očajan prolaz u Karlovcu: dobio samo 24 glasa

Međitim, na izborima za EP u Karlovcu je dobio samo 24 glasa, što znači da su za njega glasali tek uža obitelj i nekoliko prijatelja. U odnosu na prethodne izbore za EU, na kojima je osvojio 378 karlovačkih glasova, razlika je očita. Čak je notorni Ivan Pernar, s kojim se posvađao upravo zbog fotelja, u nedjelju u Karlovcu osvojio dvostruko više glasova, 48. U općini Ribnik, odakle su mu djed i baka, Sinčić je dobio samo tri glasa. Usporedi li se 293.562 glasova iz predsjedničkih izbora otprije deset godina s 509 preferencijalnih na netom održanim nedjeljnim izborima, dobiva se jasna računica “izbornog debakla”. 

Svađe i odlazak Ivana Pernara načeo je Živi zid, a izlazak Branimira Bunjca do kraja je zapečatio stranku. Inače, Bunjac je trebao završiti kao europarlamentarac. Doduše, Ivan Vilibor dobio je najviše preferencijalnih glasova, no govorio je da ga europarlamentarizam ne zanima te se zauzimao da tamo uđe nositelj liste Tihomir Lukanić. Štoviše, u izbornoj noći Palfi je Lukaniću već bila čestitala na mandatu, međutim Bunjcu kao saborskom zastupniku nije padalo na pamet da mu prepusti to zadovoljstvo i beneficije. Uslijedio je kaos gotovo na granici fizičkog obračuna. Završio je tako da je Sinčić suspendirao Bunjca koji je potom napustio stranku, a Sinčić je uzeo briselski mandat.

Sinčić može još šest mjeseci računati na “otpremninu” od po 7853 eura mjesečno, a njegova supruga Vladimiri Palfi živi kao zaposlenica Ključa Hrvatske te od suprugovih i donacija asistenata koji su bili radili u njegovu briselskom uredu. Možda će se posvetiti organiziranju društvenih događaja, rođendana i proslava, za što su registrirali obiteljsko poduzeće kojemu je Sinčić direktor.

Nema više lijepih briselskih eura. Bunjac: “Plaćaj kredit i misli na mene”

Za razliku od Pernara koji svojim krajnje desnim i homofobnim provokacijama na društvenim mrežama nastoji privući javnost, Branimir Bunjac potpuno je otišao iz politike. Nakon izlaska iz Živog zida doživio je bračni brodolom koji je podijelio s javnošću, a potom je nestao iz javnosti. Skrasio se u Irskoj i oženio na Filipinima. I kod njega skandali. Nekoliko je godina živio i radio u Irskoj, a dobivao plaću u Hrvatskoj, odnosno dvije trećine plaće u Osnovnoj školi Podturen u Međimurju. Tamo je dugi niz godina radio kao učitelj povijesti.

Nije morao dolaziti na posao jer je bio pod suspenzijom s obzirom na to da se protiv njega vodio kazneni postupak na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, i to zbog prijetnji saborskom čuvaru. Njegov službeni politički profil nije aktivan još od prošle godine. Jutarnji list je uhvatio “osvetničku” poruku koju je poslao bivšem prijatelju i stranačkom šefu Sinčiću u nedjelju u večernjim satima, a glasi ovako:

“Eh, moj Sinčiću, mislio si da je Kolakušić vrjedniji od Bunjca, sad zasuči rukave, otplati kredit i razmišljaj o meni do kraja života”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.