Viktor Orban u petak u Beču o migrantskoj krizi

EPA/LAURENT DUBRULE

Mađarski premijer Viktor Orban u petak će otputovati u Beč na razgovor s austrijskim kolegom Wernerom Faymannom o migrantskoj krizi, objavio je u četvrtak njegov ured u Budimpešti.

“Premijer Viktor Orban u petak odlazi u Beč gdje će se odvojeno sastati s kancelarom Wernerom Faymannom, zamjenikom kancelara Reinholdom Mitterlehnerom i predsjednikom stranke FPOe Heinzom-Christianom Stracheom”, objavila je u četvrtak službena stranica mađarske vlade.

“Razgovori će se voditi o stanju europske krize izazvane ilegalnom imigracijom”, precizira se.

 

  • Orbana će u petak pratiti njegov najbliži suradnik, predstojnik premijerova ureda Janos Lazar i mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

 

Ta najava, koju za sada nisu potvrdile austrijske vlasti, stiže dan nakon oštrih riječi između Orbana i Faymanna u sklopu summita u Bruxellesu.

“Faymann je naglasio da se zakoni moraju poštivati i oni koji se odnose na Schengen i Dublin, kao i ljudska i prava azila”, precizira ured premijera u Beču.

Austrija je opetovano kritizirala Mađarsku zbog podizanja ograde od bodljikave žice na granicama kao i zbog otvoreno neprijateljske retorike prema migrantima i odbijanja da im da azil.

Beč je uspostavio kontrole na granici s Mađarskom iz koje stižu gotovo svi valovi migranata koji se preko te zemlje kreću prema Njemačkoj.

Komentiraj