Viktor Orban napustio pučane u EU parlamentu, ne sviđa mu se što EU traži od njega

Mađarska vladajuća stranka Fidesz objavila je u srijedu da napušta najveću političku skupinu desnog centra u Europskom parlamentu.

Izlazak Fidesza iz zastupničkog kluba Europske pučke stranke (EPP) vjerojatno će smanjiti Orbanov utjecaj u Bruxellesu nakon dugog sukoba zbog nazadovanja Mađarske po pitanju vladavine prava i ljudskih prava.

“Ovime Vas obavještavam da eurozastupnici Fidesza podnose ostavku na članstvo u EPP grupi”, napisao je Orban u pismu predsjedniku zastupničkog kluba Manfredu Weberu koje je na Twitteru objavila Katalin Novak, potpredsjednica Fidesza.

EU optužuje Orbana za strožu kontrolu sudova, medija, akademika i nevladinih organizacija. Orban, kojega iduće godine čekaju nacionalni izbori, odbacuje kritike Unije i odbija promijeniti pristup.

Nazvavši promjene “neprijateljskim potezom protiv Fidesza”, Orban je reagirao prije nego što je EPP uskratio pravo za 12 zastupnika Fidesza da govore u ime političke grupe ili je predstavljaju.

Orban je u pismu naveo da ograničavanje članova Fidesza u EP-u u obavljanju njihovih dužnosti “lišava mađarske glasače njihovih demokratskih prava”.

Komentiraj