PA/GEORG HOCHMUTH

VIKTOR ORBAN “Mađari ne žele neintegrirano društvo u kojemu bi paralelno i odvojeno živjele muslimanske i kršćanske zajednice”

Europa bi o svojoj migrantskoj politici trebala pitati vlastite građane, a Mađari unatoč pritiscima neće pristati na promjenu svojih kulturnih obrazaca, jer ne žele paralelna društva kakva postoje u državama s velikim brojem migranata iz muslimanskih zemalja, kazao je u ekskluzivnom razgovoru za slovenski portal “nova24tv.si” mađarski premijer Viktor Orban.

Multimedijalni portal, čije je osnivanje pokrenuo bivši slovenski premijer Janša, inače Orbanov prijatelj, razgovarao je s Orbanom prilikom nedavnog kongresa Europske pučke stranke (EPS) u Madridu.

“Krajnje je vrijeme da u raspravu o migracijskoj politici uključimo Europljane jer ovo što se sada događa ljudi nisu odobrili. Nismo ih pitali što misle o sadašnjoj politici prema migrantima, a bolje je da ih se u tu debatu uključi dok ne bude prekasno”, kazao je Orban u razgovoru, te dodao da nacionalni lideri u donošenju svojih odluka moraju pratiti ono što kažu ljudi.

“Najprije moramo priznati suverenost naroda u odlučivanju o tome kakvo društvo žele”, kazao je Orban, dodavši da Mađari ne žele neintegrirano društvo u kojemu bi paralelno i odvojeno živjele muslimanske i kršćanske zajednice, kako se to u nekim europskim državama dogodilo.

  • Mađari nemaju ništa protiv takvog modela, ali ga sami ne žele, nego bi htjeli sačuvati društvenu strukturu koju imaju sada, kazao je mađarski lider kojega su zbog njegove migrantske politike i podizanja bodljikave žice kako bi Mađarsku zaštitio od izbjeglica i migranata, u Europi do sada često javno kritizirali.

“Nećemo podleći pritisku izvana da promijenimo naše sadašnje kulturne obrasce”, kazao je Orban, te dodao da Mađari imaju pravo na sadašnji način života i očekuju da se to poštuje.

“Ne želimo na mađarskoj zemlji biti u konkurentskom odnosu s drugom civilizacijom ii očekujemo da se naše odluke poštuju. Mi Mađari smatramo da je kršćanska tradicija važna, da je obitelj važna, da je važan brak jednog muškarca i jedne žene. Vjerujemo da je nacionalna svijest nešto dobro i da to nije nešto opasno, kao što je, primjerice, opasan nacionalizam. Nacionalna svijest je dobra i potrebna jer ona određuje i konstituira temeljni okvir našeg postojanja”, kazao je Orban.

Na pitanje mogu li migranti probiti ogradu s bodljikavnom žicom koju je postavio na granici sa Srbijom, a onda i s Hrvatskom, Orban je rekao da je ograda “neuništiva” i da im to ne bi uspjelo, a otkrio je i gdje ju je Mađarska nabavila.

“Ogradu rade naši zatvorenici, vlastitom tehnologijom. To je za nas najjeftinije, a time pokrivaju i trošak svog boravka u zatvoru”, rekao je Orban, dodavši da su ranije pokušavali dijelove za ogradu uvesti.

“Pozivali smo sve: Španjolsku i Njemačku, pa i Rusiju i Kinu, da nam osiguraju dijelove za ogradu jer u Europi nije bilo zaliha, a to govori kako je Europa na tako velik migrantski val bila nespremna”, kazao je Orban u razgovoru za slovenski portal.

Poznato je da su neke tvrtke odbile isporučiti Mađarskoj bodljikavu žicu za koju se znalo da se njome namjerava ograditi granica prema izbjeglicama, a najpoznatiji je primjer dvojice Nijemaca turskog podrijetla koji su bez imalo dvojbi time odbili i mogućnost ozbiljne zarade za svoju tvrtku.   

Komentiraj