Vikend s knjigom: Za najmlađe Trnoružica u novom ruhu, oni stariji uživat će u mračnom trileru ili napetoj priči o bogatim nasilnicima

Za vikend koji nam ne predviđa najpovoljniju vremensku prognozu za provesti na otvorenom, a pogotovo u Godini čitanja, najbolji recept za opuštanje je knjiga. Donosimo vam zato nekoliko noviteta hrvatskih nakladnika.

V.B.Z. predstavlja šokantan triler ‘Skrivena žena’ E. G. Scotta

‘Skrivena žena’ međunarodni je bestseler. Riječ je o uvrnutom i mračnom trileru, kompleksnom portretu jednog braka koji nakon idiličnog početka propada zbog tajni, laži, nevjere i ovisnosti. Ispričan iz perspektive supružnika koji su oboje lažljivi i nepouzdani, čitatelja osvaja nevjerojatnom dinamikom, višestrukim obratima, stalnim osjećajem opasnosti i napetosti koji prati radnju, no prije svega uvjerljivom i inteligentnom pričom o tome kako se ljubav može pretvoriti u nešto vrlo prijeteće i kako ljudi koji žive pored nas mogu skrivati najšokantnije tajne.

E. G. Scott zajednički je pseudonim njujorških pisaca Elizabeth Keenan i Grega Wandsa. Prijatelji su više od dva desetljeća, glumili su, producirali i pisali – zajedno i odvojeno. Njihov prvi roman ‘Skrivena žena’, proizašao iz zajedničke ljubavi prema trilerima i noiru i dugogodišnje želje da zajedno surađuju na pisanju romana, bio je međunarodni bestseler 2019. godine.

Radnja romana: Rebecca nije vjerovala u ljubav sve dok nije upoznala Paula, uspješnog i karizmatičnog agenta za nekretnine, mračne prošlosti poput njezine. Privlačnost je bila magnetska, povezala ih je zajednička bol, savršeno su si odgovarali. Međutim, nakon dvadeset godina od te ljubavi nije ostalo mnogo. Tajne koje su ih jednom zbližile počinju narušavati njihov brak.

Rebecca, zaposlena u farmaceutskoj tvrtki, sve dublje tone u ovisnost o opijatima i neočekivano dobiva otkaz. Paul, koji je također doživio poslovni krah, utjehu pronalazi u naizgled bezazlenoj aferi sa susjedom i potajno podiže velike svote novca sa zajedničkog računa. Za vratom im je policija, jer su u blizini nestale dvije žene, a Rebecca je uvjerena da je muž želi napustiti i izgraditi život bez nje pa smišlja zlokoban plan. Nijedno od njih ne shvaća što se događa u glavi onog drugog, no pitanje je: ima li pobjednika u ovoj igri mačke i miša?

PHOTO: VBZ

 

Naklada Ljevak i Manfred Spizer: Epidemija pametnih telefona: Prijetnja zdravlju, obrazovanju i društvu

Od autora uspješnica ‘Digitalna demencija’ i ‘Usamljenost’ koji su izazvali golemu pozornost javnosti i struke dolazi knjiga ‘Epidemija pametnih telefona: Prijetnja zdravlju, obrazovanju i društvu’.

Na zdravstvene posljedice pretjerane uporabe pametnih telefona upozoravaju i investitori i poduzetnici. Šef Applea preporučuje da se pametni telefoni ne bi trebali koristiti u školama, francuski ih je predsjednik tamo potpuno zabranio, a Južna Koreja već godinama ima zakone koji štite mlade od najgorih posljedica upotrebe mobitela. Angažirani psihijatar Manfred Spitzer, nakon što je u svojim bestselerima obradio temu usamljenosti te opasnosti od digitalnih medija, u svojoj novoj knjizi ponovno obrađuje jedan od najvažnijih problema suvremenog čovjeka.

Iz knjige: “Suprotno uvriježenom mišljenju da će nam pametni telefoni donijeti sreću, činjenice pokazuju upravo suprotno: pametni telefoni čine nas nezadovoljnima, nesretnima i dugoročno depresivnima, pa čak i povećavaju vjerojatnost samoubojstva. Barem je to rezultat ozbiljnih istraživanja američkih znanstvenika iz nedavne prošlosti. Već je dugo poznato da je depresija jedna od najčešćih bolesti i da se njezina učestalost značajno povećava, posebno među mladima”

Manfred Spitzer međunarodno je priznati njemački psihijatar, psiholog i neuroznanstvenik. Direktor je Psihijatrijske sveučilišne bolnice u Ulmu i osnivač Centra za neuroznanost u istom gradu. Nakon diplome na Sveučilištu u Freiburgu predavao je na nekima od najvećih svjetskih sveučilišta, u Heidelbergu, Harvardu, Oregonu itd. Objavio je velik broj znanstvenih radova iz područja neuroznanosti, učenja, psihologije i psihijatrije. Dobitnik je brojnih prestižnih znanstvenih nagrada i priznanja, kao što su nagrada Duphar Research Award, koju dodjeljuje Njemačko društvo za psihijatriju, psihoterapiju i neurologiju, nagrada Cogito, koju dodjeljuje Fondacija Cogito, znanstvena nagrada koju dodjeljuje Fondacija Margrit Egner itd. Napisao je nekoliko knjiga s područja psihopatologije, učenja i dječjeg razvoja.

PHOTO: Ljevak

 

Mozaik knjiga: Trnoružica u novom ruhu ilustratorice Željke Mezić

‘Trnoružica’ je klasična bajka o princu, princezi, zloj vještici te o tome kako dobro uvijek pobijedi zlo. Nakon više od 200 godina od prvog objavljivanja svima omiljena bajka dobila je novi izgled zahvaljujući ilustratorici Željki Mezić. Čuvena bajka u novom ruhu izašla je nakladi Mozaik knjige.

Radnja bajke: Trnoružica je priča o djevojci koja se ubola na vreteno i koju je snašla kletva stare i zle vile. Zaspala je na sto godina, a spasiti ju je mogao samo hrabri kraljević. Na početku priče upoznajemo kralja i kraljicu koji već dugo sanjaju da imaju dijete. Nakon što im se želja napokon ostvari, kreću problemi jer se u veliko slavlje upliće zla vještica. U pomoć priskaču dobre vile koje će se pobrinuti da kletva zle vještice ne bude toliko strašna. Ovaj dio bajke govori kako ljubomora i želja za osvetom mogu naškoditi posve nevinim ljudima, ali kako postoje oni koji nam žele nauditi, tako će se uvijek naći netko tko će nam pomoći u nevolji.

Braća Grimm (Jacob i Wilhelm) autori su popularnih bajki za djecu. Postali su slavni nakon objavljivanja zbirke Dječje i obiteljske priče (Kinder – und Hausmärchen). Zbirka je prvi put objavljena 1812. godine, drugi svezak je objavljen dvije godine kasnije, 1814. godine. Najpoznatije bajke braće Grimm su: Uspavana ljepotica, Snjeguljica, Crvenkapica, Zlatna guska, Ivica i Marica, Palčić, Zlatokosa, Zlatna guska, Pepeljuga, Vuk i sedam kozlića i mnoge druge. Godine 2005. UNESCO je uvrstio zbirku “Bajke za djecu i dom” na popis nematerijalne kulturne baštine.

Za svoje priče inspiraciju najviše pronalazili u starim narodnim pričama, koje su s vremenom preoblikovali i prilagodili najmlađem uzrastu. Njihove bajke su poznate po tome što u njima nema puno grubosti, nema puno moraliziranja. Priče su vedre, pune narodne mudrosti i poznavanja života.

Željka Mezić, dizajnerica tekstila i odjeće uspješno se bavi ilustracijom već dvadeset godina. Redovna je suradnica časopisa za djecu, a o tome koliko su omiljene njene ilustracije, najbolje svjedoče višestruka izdanja njenih slikovnica. Zlatokosa i tri medvjeda, Naopake bajke, Uspavanke za pospanke, Ivica i Marica i Životinjska abeceda samo su neke od poznatih slikovnica objavljenih u Mozaiku knjiga.

PHOTO: Mozaik knjiga

 

Znanje predstavlja dva noviteta za mlade čitatelje

Nakladnička kuća Znanje donosi dva nova sjajna naslova za mlade čitatelje. no, u njima će zasigurno uživati i stariji.

Prvi je fantastični roman ‘Čudesnjakinja – poziv Morrigan Crow’, spisateljice Jessice Townsend koji u ovom željno iščekivanom nastavku ‘Nikadgrada’ prati nove uzbudljive dogodovštine glavne junakinje Morrigan koja upoznaje svoju pravu moć. U prijevodu Kristine Živković, ovo je štivo savršeni izbor za sve ljubitelje serijala o Harryju Potteru te romana Otok Čuvara oluja i Izgubljeni ratnici mijena.

Drugi naslov je predivno ilustrirana slikovnica za najmlađe ‘Ako dođeš na Zemlju’, autorice Sophie Blackall, koji ilustrira kako možda ne postoji ‘tipična’ osoba, ali postoji nešto svima zajedničko, nešto što svi dijelimo – ovaj planet na kojem živimo. Uoči Dana planeta Zemlje ova slikovnica podsjeća koliko je naš planet jedinstven i dragocjen. Prijevod donosi Maja Klarić.

Radnja romana ‘Čudesnjakinja – Poziv Morrigan Crow (The Calling of Morrigan Crow)’: Nakon što je pobijedila smrtonosno prokletstvo, prošla opasna iskušenja i pridružila se Čudestnom društvu, Morrigan Crow misli kako je napokon pronašla utočište i pravu obitelj. Nikadgrad joj nudi obilje zabave i nevjerojatnih otkrića, ali ona više od svega žudi naučiti tajanstvene vještine i umijeća za koje je predodređena. No čini se da vodstvo Društva strahuje od Morriganinih čudesnjačkih sposobnosti te ju želi spriječiti da upozna svoju pravu moć. Da stvar bude gora, u njezinoj se školi dogodi nekoliko misterioznih nestanaka, a ona je glavna sumnjivica.

Morrigan svim srcem želi pomoći u istrazi i izbaviti svoje prijatelje, a na tom će se putu ponovno susresti sa zlobnim i lukavim Čudesnjakom Ezrom Neverom. Iako je želi navabiti na stranu zla, otkriva joj i kako upravljati Čudesti – mističnom silom koja može stvarati neviđene ljepote, ali i izazvati najmračnije užase…

Jessica Townsend živi u australskom okrugu Sunshine Coast u Queenslandu. Fasciniraju je javni prijevoz, drevni gradovi, hoteli, operni pjevači, Noć vještica, tajna društva i divovske mačke – a svi su oni našli mjesto u njezinu fantastičnom serijalu za djecu koji prati sudbinu neobične djevojčice Morrigan Crow i njezine avanture u čarobnom gradu Nikadgradu.

PHOTO: Znanje

 

Radnja romana ‘Ako dođeš na Zemlju (If You Come to Earth)’: Ideja za ovu slikovnicu rodila se na jednom himalajskom vrtu u Butanu gdje je autorica radila s organizacijom Save the Children. Popela se vijugavom stazom do majušne škole s dvije prostorije i desetero učenika. Nisu razumjeli ni riječ onoga što su jedni drugima govorili, ali djeca su joj nacrtala crteže i podijelila svoj ručak s njom, a ona im pokazala nekoliko knjiga. Dotad je već napravila knjige o divljim svinjama i bebama i medvjedima i svjetionicima, ali ono što je u tom trenutku željela bila je knjiga koja će ih sve povezati. Knjiga o njihovom domu i njezinom.

Razgovarala je s djecom diljem svijeta i provodila vrijeme u Novoj školi u Brookylnu gdje je stekla 23 nova prijatelja koji su joj dali mnogo ideja o tome kako objasniti naš svijet nekome iz svemira. Pet godina kasnije nastala je ova slikovnica. Nadahnut tisućama djece koje je ova nadarena autorica upoznala putujući svijetom u suradnji s organizacijama UNICEF i Save the Children, Ako dođeš na Zemlju čudesan je vodič po našem planetu i poziv svima nama da pazimo ne samo na Zemlju nego i jedni na druge.

Sophie Blackall ilustrirala je brojne knjige, uključujući serijal dječjih knjiga Ivy + Bean i Ruby’s Wish, a dvaput je osvojila medalju Caldecott, američku nagradu za slikovnicu iznimne umjetničke vrijednosti. Rođena u Australiji, Sophie provodi pola vremena u Brooklynu u New Yorku, a drugu polovicu u avionima, na brodovima i u vlakovima, nastojeći vidjeti što je moguće više svijeta.

PHOTO: Znanje

 

Mozaik knjiga donosi i napetu priču o bogatim nasilnicima koji osvajaju vrh britanskog društva

Britanska novinarka i spisateljica Elizabeth Day u svom romanu ‘Zabava’, prvom objavljenom na hrvatskom jeziju, problematizira važnosti klase i elitizma unutar britanskog društva kroz motiv zabave. Day na mračan i satiričan način opisuje vrtoglav uspon bogatih britanskih nasilnika sve do najviših funkcija u društvu. Amazon Charts samo je jedan od mnogih lista na kojima je roman držao vodeće mjesto najprodavanijih romana u kategoriji kriminalističkih romana. Renomirani britanski književni klub Richard and Judy oduševio se romanom uz preporuku da se ovaj krimić mora naći na policama svih ljubitelja ovog žanra.

Prijevod na hrvatski potpisuje Petra Mrduljaš.

‘Zabava’ je četvrti roman Elizabeth Day, od šest koliko ih je objavila u spisateljskoj karijeri. Svaki roman pronašao je put do publike, ali i zahtjevne kritike. Njezin prvijenac ‘Škare, kamen i papir’ osvojio je Nagradu Betty Trask, a ‘Kućno ognjište’ Observer je proglasio knjigom godine. Treći roman,’ Paradise City’ Evening Standard je uvrstio među najbolje romane 2015. godine. Usto je i nagrađivana novinarka koja je intenzivno surađivala s novinama The Times, Telegraph, Guardian, Observer, Mail on Sunday, Vogue, Harper’s Bazaar i Elle.

Radnja romana: Martin Gilmour i Ben Fitzmaurice prijatelji su već dvadeset pet godina, od školovanja u Burtonburyju. Ne djeluju kao skladan par: dječak na stipendiji pogrešnog naglaska i odjeće uz basnoslovno popularnog, bogatog mladog plemića. Ali Martin zna da nitko ne može shvatiti što ih povezuje i nitko drugi ne bi dva desetljeća čuvao Benovu tajnu. Na proslavi Benova četrdesetog rođendana, krema britanskog visokog društva okupila se u maglici pjenušca, droga i glamura. Među političarima, zvijezdama, starim bogatašima i novopridošlicama, Martina opet počne peckati osjećaj da onamo ne pripada. Njegova supruga Lucy također je suzdržana. U zraku je nešto uznemirujuće. Ali Ben ne bi učinio ništa što bi moglo naštetiti njihovu prijateljstvu. Ili možda bi?

PHOTO: Mozaik knjiga

Komentiraj