Novi broj “Vijesti muzealaca i konzervatora”, časopisa Hrvatskog muzejskog društva za 2015. godinu, posvećen je Tehničkom muzeju “Nikola Tesla”, najposjećenijem hrvatskom muzeju kojega je tijekom prošle godine obišlo 152 tisuće posjetitelja.

Tematski prilog o tom muzeju počinje podsjećanjem na njegovu povijest i razvoj od 1952. do danas, kada bilježi sve veći broj aktivnosti unatoč nevelikom broju zaposlenika, a budućnost vidi u ostvarenju potencijala novog stalnog postava i znanstveno-edukativnim sadržajima.

Predstavlja se i novi postav Odjela i infocentra “Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost u Tehničkom muzeju”, koji na 400 četvornih metara predstavlja tehnologije obnovljivih izvora energije, upoznaje posjetitelje s energetskom učinkovitošću u zgradarstvu, kućanskim uređajima i rasvjeti te hibridnim električnim vozilima.

Detaljno je prikazan i zajednički istraživački projekt s Hrvatskim željezničkim muzejem, “Željeznički kolodvori u Hrvatskoj” – izložba i monografija koje obuhvaćaju 20 najvažnijih domaćih kolodvora, “Park velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike”, smješten ispred zgrade Tehničkog muzeja s portretima hrvatskih znanstvenika, te složeni i dugotrajni proces konzerviranja i restauriranja eksponata džepne podmornice CB-20.

Davor Fulanović, muzejski savjetnik Tehničkog muzeja, najavio da će se u narednom broju predstaviti knjižnica tog muzeja, te njegov edukativni dio kao jedna od najznačajnijih djelatnosti muzeja.

 

  • “Tehnički muzej Nikola Tesla, polako ali sigurno izrasta u moderan muzej tehnike koji uz osnovnu djelatnost postaje i znanstveno-istraživački centar”, rekla je Lida Roje Depolo, urednica Vijesti muzealaca i konzervatora.

 

Iz ovogodišnjeg izdanja časopisa istaknula je tekstove o bogatom programu Hrvatskog muzejskog društva, koji prate muzejska događanja što su tijekom godina uspjela zadržati kontinuitet. Među njima su, nagrade Hrvatskog muzejskog društva, skupovi i susreti, manifestacije poput Noći muzeja i Međunarodnog dana muzeja “koji svake godine okupljaju sve veći broj posjetitelja”.

U cjelini “Stručni prilozi” objavljen je tekst s predavanja britanske muzealke Leanne Manfredi, održanog prošle godine u Zagrebu, kojim je hrvatske kolege upoznala s iskustvom rad u Victoria&Albert muzeju. “Manfredi se u predavanju fokusirala na promjene koje suvremeni muzeji moraju poduzeti ne bi li se prilagodili tržištu i publici”, napomenula je Roje Depolo.

Časopis “Vijesti muzealaca i konzervatora”, uz kraće prekide, izlazi od 1952., u početku je izlazio kao četverobroj, a od 2014. jednom godišnje. Autori stručnih priloga u časopisu uglavnom su muzejski djelatnici. Uz tekstove iz hrvatske muzejske zajednice, objavljuje prijevode iz inozemne muzejske literature, dok članke na hrvatskom prate sažeci na engleskom.

Cilj časopisa je stvaranje posebne jedinice knjižničnoga fonda za muzejsko stručno i znanstveno područje, omogućavanje korisnicima da građu za muzejsko područje pronađu na jednomu mjestu te poboljšanje informiranja i upoznavanja unutar struke s ciljem održivog korištenja kulturne baštine.

Komentiraj