VIJENCI I KAKTUSI Umro je Siniša Svilan – a ni novinarstvo Nove TV ne osjeća se dobro

HTV-ova vijest o smrti slavnog kolege UPUĆUJE NA JAKE TRAGOVE RIJETKE PROFESIONALNE SOLIDARNOSTI i visoko etičnog odnosa prema rijetko kvalitetnim kolegama. Svilan je bio čovjek, što trebamo svi dobro zapamtiti, koji je svojom novinarskom pameću pobio pravilo da ton uz sliku na ekranu moraju proizvoditi osobe ugodna glasa

DNEVNIK

Četvrtak, HRT 1, 19.00

Umro je Siniša Svilan (56). U HTV-ovu dnevniku vidjeli smo njegovu sliku i studio njegova neponovljiva “Glamour Cafea”. Čuli smo točnu ocjenu da je pokojni g. Svilan bio prvi koji se svijetom i polusvijetom svjetske i hrvatske estrade bavio ozbiljno. HTV-ov tretman vijesti o slavnom kolegi upućuje na jake tragove rijetke profesionalne solidarnosti i visoko etičnog odnosa prema rijetko kvalitetnim kolegama. Svilan je čovjek, što trebamo svi dobro zapamtiti, koji je svojom novinarskom pameću pobio pravilo da ton uz sliku na ekranu moraju proizvoditi osobe ugodna glasa.

SPORT

Petak, HRT 1, 19.50

Sekta zvana sportski novinari HRT-a odlučila je biti popustljivija prema veslanju. Objavit će i pokoju reportažu o europskim i svjetskim prvacima u najtežem sportu: u veslanju (angažira najviše skeletne muskulature). Luka Radonić (23), student strojarstva, niže uspjehe u veslačkim regatama ovogodišnjeg Svjetskog kupa u disciplini laki samac. Drugi u Italiji i Poljskoj, sada prvi u Švicarskoj (Rotsee, Luzern). Novinar Edin Mahmuljin snimio ga je u dvorani, na ergometru, koji Luka zove nužno zlo, i na Jarunu u čamcu koji žestoki Zagrepčanin Mahmuljin zove brodom. Ostat će zauvijek misterij odakle mu ta kriva riječ.

PREGLED TJEDNA

Subota, Nova TV, 20.00

Vijest o iznenadnoj smrti Siniše Svilana, velikog novinara HRT-a i Nove TV, napokon je dobila pristojan tretman i na Novoj TV; istina, u subotnjoj retrospektivi tjedna, umjesto u četvrtak, na sam dan tužnog događaja. Tada je Nova TV uspjela proizvesti samo kratku i suhoparnu vijest, bez odgovarajuće slike i bez superlativa što ih Svilanovo TV djelo i uređivanje programa na Novoj TV i zaslužuju. Sada smo napokon čuli sve najbolje. Novinarstvo Nove TV u četvrtak je umrlo sa Svilanom, a sada je malo došlo k sebi i ne osjeća se dobro. Bit će bolje drugom prilikom, tvrde optimisti.

GREBANJE DUŠE

Nedjelja, HRT 1, 14.28

Grebanje duše je ono što su pripadnici diktatorove tajne policije radili političkim zatvorenicima na otoku Golom, od 1948. godine nadalje. Prof. Vladimir Bobinac (1923-2014) na Goli otok je vodio grupe mladih posjetitelja i pričao im, bez mržnje, kako mu je bilo dok je, prije 65 godina, ovdje bio dvije i pol godine zatvoren. Kompletni autor (scenarist i redatelj, i urednik) Miro Branković snimio je g. Bobinca u radu, u godini njegove smrti, na jednom od njegovih brojnih obilazaka zloglasnog otoka. Prof. Bobinac idealan je spoj vodiča i svjedoka. Ono o čemu priča poznaje iz prve ruke, a njegovo iskustvo je univerzalno, kao što je univerzalan i zločin počinjen nad njim i nad drugim njegovim supatnicima.

NOGOMET: FRANCUSKA – ISLAND

Nedjelja, HRT 2, 21.00

TV komentator Marko Šapit je jedan od onih s kojima nitko ne želi gledati nogometnu utakmicu. Neprestano priča, dosađuje bez kraja i konca. Zato je i on otišao u malu tonsku kabinu, u dubini zgrade HRT-a, i odatle, fizički izoliran, gleda nogomet i priča do mile si volje. Postao je nedostupan. Onima koji ga diljem Hrvatske slušaju preostaje jedino da se iskale na nedužnom televizoru. A to bi već bila šteta. A kriv je Šapit.

DOBRO JUTRO, HRVATSKA

Ponedjeljak, HRT 1, 6.55

I mi smo isto tu u studiju zapjevali, je li tako, Davore – pohvalila se voditeljica Vinković, čim su je grunuli u kadar nakon zadnjih taktova nekakve domaće domoljubne kuruze. Uvijek uslužni Davor (Meštrović) složio se s njom. Nitko drugi ne bi. Siroti Meštrović je na poslu pa mora. Valjda zbog ravnoteže, on je rutinski bacio biser iz jezične riznice bivše vojske: Olimpijada u Riju broji sitno. Htio je reći da je do početka Olimpijskih igara još jako malo dana. Rijetki su ga razumjeli. Još su rjeđi oni koji ovu emisiju gledaju.

VIJESTI

Ponedjeljak, HRT 4, 9.00

Od ranog jutra HTV javlja nešto o prosječnim plaćama u travnju o.g. Prosječna plaća u Hrvatskoj tada je bila 5.633 kune, najveća je u financijskim djelatnostima 9.906 kn. Što je to “financijska djelatnost” nije nam objašnjeno u čitanoj vijesti čija su podloga bile novčanice od tisuću kuna. Ni na teletekstu nije bilo objašnjenja što je to “financijska uslužna djelatnost”. Umjesto da nas davi političarima, HTV bi staru dobru gledateljsku zavist i zlobu trebao početi hraniti bogatim bankovnim činovnicima.

Komentiraj