VIJENCI I KAKTUSI ‘TV student’ postao ‘TV Kolinda’, dok malo ne dođe k sebi

TV STUDENT

Petak, HRT 4, 14.40

Emisija počinje razgovorom s predsjednicom države koja je studentica. Ne zna se što je gore: studenti novinarstva kojima je normalno da predsjednica države polazi doktorski studij ili predsjednica države koja svoje neumjesne visoke akademske aspiracije također doživljava kao nešto najnormalnije na svijetu. Ona ne može drukčije kad joj se studenti i njihovi mentori ulaguju, umjesto da bruse svoje novinarske mliječne zube na njenoj krivo tempiranoj ljubavi prema doktoratu i na njenom neodgovornom odnosu prema dužnosti. Najnormalniju od svih mladenačkih osobina (ruganje autoritetima) možete vidjeti na srednjoškolskom portalu srednja.hr, koji se šali s predsjedničinim studentskim obavezama i isprikama (pisanje zadaća, isprike za nenapisane zadaće, kašnjenje na nastavu). A “TV student” dobro bi učinio da se od sada zove “TV Kolinda”. Dok malo ne dođe k sebi.

RUKOMET: ZAGREB – CELJE

Subota, HRT 2, 19.55

Reporter Viktor Ivanović koji sebe zove Viki bio je nepodnošljivo dosadan u prvom poluvremenu, a onda je u drugom, sportskim rječnikom rečeno, naglo popustio. U tih drugih trideset minuta čiste igre počeo je davati savjete igračima. Posebno je tragično što to rade sportski reporteri HRT-a. Ti bivši svjetski prvaci ni u čemu u tolikoj su mjeri žrtve svoje pedagoške ambicije da, kad ne naređuju igračima, počinju gnjaviti gledatelje recitacijama nepotrebnih podataka, kao da brane lošu seminarsku radnju.

DOBRO JUTRO: KULTURA

Nedjelja, HRT 3, 9.00

Novinarka i kolegica dvojice voditelja drži svoje mjesečno teatarsko slovo o premijerama. Voditelj emisije g. Miran Kurspahić, glumac i režiser i još mnogo toga, ukratko: sveprisutan kao Milan Bandić, imao je prije par dana premijeru neke predstave koju je izvolio režirati u zagrebačkom kazalištu “Kerempuhu”. Sada taj naš sveprisutac Kurspahić, koji snima čak i reklame, a daje i intervjue, mirno sjedi i trpi što se dragocjene minute emisije koju on vodi nemilice troše na njegovo najnovije kazališno dostignuće – režiju u najdražem kazalištu g. Duška Ljuštine, našeg teatarskog maga. Interna kazališna priča glasi: mag iz Glibodola.

MORE

Nedjelja, HRT 1, 13.35

Za razliku od Pule koja je napravila pristojan razgovor s ocem cijele emisije, g. Branislavom Bimbašićem, drage TV novinarke i novinari splitskog dijela emisije “More” morali su svoj banalni profesionalni jubilejčić, koji ionako nikoga ne zanima (tisućito “More”), naglasiti nerazumno i neprofesionalno veeeelikim intervjuom s jednim od bivših urednika. Taj čovo (Mladen Mateljan), iako u penziji, spremno je uronio u ponuđeni mu intervju, ter odvažno sjedeći na nekoj grotici uz more razvezao o svojim nezaboravnim uredničkim danima i sadašnjim umirovljeničkim razbibrigama. On peca. Sada. Za razonodu i smirenje. Ribe. A pecao je i prije. U čemu je razlika?

MONTIRANI PROCES

Nedjelja, HRT 1, 21.32

Manifestiran je blagi pad entuzijazma. Događa se i najboljima. Ekipa je i dalje odlična, od voditelja do zadnjeg električara, čak je zabilježeno šaljivo ponižavanje i lijevih poltičara (Marasa da je napušen kad onako piše po fejsu i Milanovića da je sigurno bio napušen kad ga je imenovao za ministra). Ali, ali… Nije bilo svemirskog broda “Manager” ni drage početne rečenice (“kapetanov dnevnik, 3027. godine”) ni nezaboravnog keptena Tihomirha Orheškovića Tima (to je sadašnji predsjednik vlade) koji lunja po svemirskom beskraju tražeći neki kredit za Hrvatsku, bar neku sitnicu, recimo 300 milijuna dolara, samo za penzijice i samo za plaće državnim činovnicima.

ZELENA IDEJA

Ponedjeljak, HRT 4, 8.20

Emisija uopće nije emitirana. Vijenac vrsnim djelatnicima.

SKENER

Ponedjeljak, HRT 4, 8.46

U pregledu stranog i domaćeg dnevnog tiska ne gledamo više gđu Silvanu Menđušić kako lista novine i tu i tamo iz njih nešto čitucne. Listanje novina u živo, bez vlaženja kažiprsta jezikom, nije neki doživljaj, tj. zanimljivo je (rekao je jednom davno Željko Vela) koliko i gledanje kako se suši boja na zidu. Uz glas gđe Menđušić u offu sada idu slike novina i novinskih članaka o kojima taj glas govori. Velik je to korak i za čitačicu i za njenog poslodavca.

Komentiraj