VIJENCI I KAKTUSI: Srećko Jurdana – Ugasilo se živo srebro zagrebačkog novinarstva’

VIJESTI

Srijeda, Nova TV, 17.00

Obljetnica nije prva vijest u vijestima i dnevniku Nove TV, što pozdravljamo kao dobrodošle izuzetke u danu punom prigodnih medijskih obrada 24. obljetnice zločina nad našim Vukovarom. Prva vijest jest da su uhićeni Mamići. Druga vijest je obilježavanje obljetnice, izravni prijenos i prigodni program u čast Vukovara iz 1991. godine. Poredak jest normalan u državi koja se danas nalazi u dramatičnoj gospodarskoj krizi, a i da nam je najbolje, dobro je imati vijesti koje se drže osnovnog kriterija: da budu barem današnje.

RTL DIREKT

Srijeda, RTL TV, 22.15

Zoran Šprajc čita savršeno sročen komentar o g. Anti Kulušiću, funkcionaru Hrvatskog nogometnog saveza koji je izjavio da nije primjereno na današnji svečani vukovarski dan uhititi gg. Mamića i sina. Sumnja se da su pribavili imovinsku korist i oštetili nogometni klub (sveto ime dinamo), utajili su navodno i porez, ali čemu ih pritvarati baš danas, nije primjereno. Voditelj Zoran Šprajc u uvodu se pita koji bi to dan bio primjeren – i podsjeća. Kad se jednog osumnjičenika vodilo u pritvor baš u nedjelju, nije bilo primjereno, kad su drugog pritvarali, nije bilo primjereno zbog skorih parlamentarnih izbora, kad su trećeg, opet nije bilo primjereno jer su uskoro predsjednički izbori itd. itd. Kad bi i jedan dan u godini bio primjeren za uhićenje onih koji su oštetili državu i njene porezne organe, onda je to baš današnji dan, obljetnica Vukovara, jer su ti pritvorenici osumnjičeni za pljačku ove države za koju je pala žrtva Vukovara – ističe na kraju svojeg komentara uvaženi Zoran Šprajc, jedina zvijezda svih RTL-ovih dnevnika. Iako komentari u dnevniku imaju nezgodnu povijest (bili su batina vladajuće stranke), ovo što je danas pročitao voditelj Šprajc primjer je efektno sročenog i priopćenog novinarskog TV komentara čija besprijekorna argumentacija, aktualnost i oštrina odgovaraju izazovu trenutka u kojem je nogometni funkcionar pomislio da će njegov pojedinačni akt neprijateljstva protiv interesa zajednice biti praćen sveopćom tišinom. E ne će.

NAJDUŽI DAN

Četvrtak, HRT 1, 20.54

Vukovarac Ivica Franić Srna ljeti ustaje rano i od jutra do sutona radi na kupalištu na hrvatskom dijelu ade. On i njegovi prijatelji i znanci prije devet godina priveli su svrsi dotad zapušteno tradicionalno kupalište Vukovaraca i sad rade kao konji (to je samo izraz) da bi kupalište funkcioniralo. Uspjeli su od samog početka: prve godine došlo je tisuću ljudi, druge dvije tisuće, treće (pogodili ste) tri tisuće itd. Dinamični i izuzetno simpatični Ivica Franić Srna, kojega kamere neumorno prate cijeli dan, simpatičan je miran i autoritativan čovjek, čak se i šali. Bio je dragovoljac i to je jedina poveznica s temom o žrtvi Vukovara koje smo, u potpunosti, bili lišeni. Dokumentarac Najduži dan Miodraga Sile i Nebojše Tarabe, u proizvodnji firme Drugi plan, toliko je uvjerljivo i zanimljivo temeljen na stvarnosti da stoji sam za sebe, visoko u konkurenciji prve lige svojeg žanra.

DNEVNIK

Petak, HRT 1, 19.00

Današnju vijest sa slikom noćas preminulog Srećka Jurdane čita Sanja Mikleušević Pavić. Ovih dana, do ispraćaja u utorak prije podneva na krematoriju, i poslije, bit će izrečeno mnogo lijepih riječi o Srećku Jurdani. Djelo ovog novinskog komentatora bez premca, kojemu naši dragi suvremenici – politički komentatori, nisu ni do nožnoga palca, ocijenjeno je hvalospjevima iz agencijskih izvještaja, na čemu su joj svi TV pretplatnici iskreno zahvalni. Hrvatska televizija učinila je najljepše i najviše što se u ovakvim trenucima čini: vrednovala je djelo pokojnika tako što je objavila vijest o njegovoj smrti. HRT-ov kriterij za objavu vijesti, u slučaju tragičnog kraja g. Srećka Jurdane, bio je savršen.

DNEVNIK

Petak, Nova TV, 19.15

I druga naša televizija s nacionalnom licencom uvrstila je vijest o Srećku Jurdani u događaje od najšireg društvenog značenja. Objavljena je vrlo pristojna slika Jurdane kakvog ga se sjećamo i pohvala njegovu izuzetnom daru, a i po dnu ekrana išla je rečenica o tome da je umro, što je rjeđa čast. Brz je bio i portal Radio Gornji grad. Marijan Grakalić objavio je nekrolog pod naslovom Srećko Jurdana – Ugasilo se živo srebro zagrebačkog novinarstva. Autor Grakalić, Jurdanin kolega i prijatelj reagirao je na vijest o pokojnikovoj smrti kako se priliči – odmah. Donosimo dio: Njegov odlazak, nama koji smo ga poznavali i s njime radili, nalik je ponajprije na gašenje nekog malog čuda, fenomena koji je ničim izazvan postojao među nama i koji se samo svojom osobnošću i trudom izborio za svaku medijsku pažnju i vrijednost.

STUDIO 4

Ponedjeljak, HRT 4, 14.15

Što će Hrvatski helsinški odbor poduzeti protiv istupa potpredsjednika Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava g. Igora Peternela koji se u studiju HRT-a osjetio pozvanim da kritizira Most? Ništa, jer HHO je organizacija za zaštitu ljudskih prava, a pravo je čovjeka I.P. da proizvoljno politički arbitrira, potpisan kao potpredsjednik organizacije koja se politikom ne bavi. Ovu kontradikciju bilo bi moguće razriješiti (isključiti g. Peternela iz HHO-a, ili iz punog imena HHO-a izbaciti riječi za ljudska prava), ali petljanje u suhu stranačku politiku je djelatnost kojom se viđeniji članovi Odbora često bave. U ovom slučaju naciju bi zanimalo čime su to povrijeđena ljudska prava dragog Drage Prgometa. Ničim, osim možda činjenicom da se njegovim slučajem bave naši najvrsniji humanitarci i pravdoljubci.

Komentiraj