VIJENCI I KAKTUSI Pokušalo se s političkom ekshumacijom Vladimira Šeksa, ali nije uspjelo

OTVORENO

Četvrtak, HRT 4, 23.14

Radijski voditelj Mislav Togonal vrlo prozirno sabotira svoj honorarni posao. U četvrtak navečer na televiziju zove drugu ligu SDP-a, Stazića i Klasića, a drugog dana rano ujutro na radiju, u njegovoj emisiji “Poligraf” nastupa elita našeg malog Zagreba: ni manje ni više nego g. Antun Vujić. Taj je, u petak ujutro u Togonalovu radijskom “Poligrafu”, elegantno i odlučno odbio razgovarati na najnižoj razini o novom hrvatskom ministru kulture. Time su se u TV studiju “Otvorenog” bavili g. Nenad Stazić i Hrvoje Klasić, dvojac iz druge lige SDP-a. Od prve sekunde ova su se dvojica uzalud zapalila za svoju unaprijed izgubljenu stvar: smijeniti novog ministra kulture g. Zlatka Hasanbegovića. Nije lijepo od HRT-a da na Televiziju zove pikzibnere, a na Radio gospodu lijeve intelektualce. Jedina emisija koja se ovog tjedna izuzela od tog pravila bila je “Samo kulturno, molim” u kojoj je s briljantnom Bosiljkom Perić Kempf razgovarala novinarka Branka Kamenski.

LOVAC NA BILJE

Subota, HRT 2, 18.28

Šeće lijepo čovjek i gospodin Anton Rudan po Kleku i ne zadiše se, nego mirno objašnjava razliku između bujadi i paprati, baš kao u dinamičnim stranim emisijama u kojima govorniku vjerujete čim ga vidite u šumi o kojoj govori. Kod nas se inače sve to rješava epskim dokumentarcima u kojima nigdje nema autora, nego se snimaju izjave lokalnih ljudi željnih slikanja. Tu i tamo se pripusti neki stručnjak da u studiju drvi o nečemu, tj. vadi podatke iz svoje bogate riznice znanja uopće. Koscenarist ove rijetko kvalitetne serije je Filip Filković, zvan Filac, što je napisano Philatz, da se lakše pamti, jer svatko od nas odrastao je s nekim Filcem (Filipovićem, Filipijem, Filićem, Filakovcem itd.).

ZLATNA KINOTEKA

Nedjelja, HRT 3, 8.12

Zaigrana gospoda i kolege mora da su se dobro zabavili kad su u teletekstu za film “Smijeh u raju” (1951) stavila na prvo mjesto ime glumice koja nema glavnu ulogu, čak ni sporednu, čak ni onu s tekstom. Njena uloga traje pet sekundi, ona je Audrey Hepburn (1929-1993).

NEDJELJOM U DVA

Nedjelja, HRT 1, 14.00

Pojavio se g. Vladimir Šeks, nakon podužeg staža u zanimanju “politički mrtvac”. Pokušalo se s političkom ekshumacijom, ali nije uspjelo. Rezultat je bio grozan, čak i u ovom strašnom času kad se u obje političke stranke bliže unutarstranački izbori. I sam svjestan svoje nepostojeće političke težine, intervjuirani g. Šeks utekao se humoru. Ni to nije uspjelo. Šeks je kao pravi HDZ-ov Tolstoj najozbiljnije izjavio da odsad svake godine objavljuje debelu knjigu svojih doživljaja. To misli raditi još nekoliko desetljeća, do svoje stote godine, kaže. Da i jest smiješno, bilo bi žalosno.

MONTIRANI PROCES

Nedjelja, HRT 1, 20.58

Nasmijati se nečemu što emitiraju HRT i one druge dvije TV: neprocjenjivo. HRT je konačno smogla duha i producentske hrabrosti da nečim duhovitim razbije sivi beton svoje tzv. programske sheme/šeme. Staviti tzv. ispred programske šeme samo za sebe govori dosta toga. Još samo da HRT pregrize ponos i od još jedne manje TV kupi pravo da i HRT smije emitirati Davora Jurkotića i njegov “U zdrav mozak”, pa smo na konju ili bilo čemu sličnom. Voditelj “Montiranog procesa” g. Borna Sor izgleda fenomenalno: ima kosu, nema bore i ne zateže lice, jer je za takvo što daleko premlad. Jedna od najboljih stvari u emisiji bio je kviz u kojem su na pitanja odgovarali glumci-imitatori naše predsjednice države, predsjednika i prvog potpredsjednika vlade. A nije bio loš ni hit “Večeras je naša fešta” emitiran na kraju emisije. Želimo mu dug život na YouTubeu. Kad će repriza?

DNEVNIK 3

Nedjelja, HRT 1, 22.25

Bit će promjena na Hrvatskoj televiziji, prijeti političar Karamarko, a HTV to objavljuje. A promjena će biti jer… Ne bismo dalje u tu Karamarkovu neodgovornu hejtersku mizeriju čiji je sav smisao sadržan u pokliku: ožeži! Mudro rukovodstvo HRT-a nije smjelo emitirati ovu izjavu g. Tomislava Karamarka. U najboljem slučaju taj ispad zaslužuje neku nejasnu aluziju (u stilu: ima nekih koji priželjkuju) ili, u gorem slučaju, čak pola rečenice prepričavanja unutar neke sasvim desete teme, po mogućnosti iz životinjskog svijeta. Da pojasnimo. G. Tomislav Karamarko izgovorio je u smjeru HTV-a otprilike ovo: Vi jeste ukinuli “Kućne ljubimce”, a sad bumo mi ukinuli “Nedeljom vdva”. Kaj su vas smetale životinje, vi šintari! Sad bute vidli Boga svojega!

Komentiraj