VIJENCI I KAKTUSI Plenkoviću se drskost isplatila – u izravnom prijenosu pročitao je svoj politički referatić novinarima koji su došli po neku vijest

Naš novopečeni politički lider g. Andrej Plenković odlučio je rvackoj javnosti predstaviti tzv. svoj politički program. NITKO OD NOVINARA NIJE MU POSTAVIO RETORIČKO PITANJE: zar je vaš politički program ova gomiletina šupljih fraza koju ste nam tu sad pola sata čitali s papira? Plenković će biti izabran za predsjednika stranke jer je jedini kandidat

STUDIO 4

Utorak, HRT 4, 9.12

Razgovaralo se o ubojstvu iz 1983. godine, počinjenom u Austriji. Govorili su gosti “Studija 4”: Smiljan Reljić, Andrija Hebrang i Zvonimir Hodak. Povod: u listopadu 2014. godine u Munchenu je počelo suđenje gg. Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, nekadašnjim visoko rangiranim djelatnicima u tajnoj policiji (Udbi). Suđenje bi trebalo rasvijetliti ulogu njih dvojice u ubojstvu političkog emigranta Stjepana Đurekovića (1926-1983). Iako su od početka suđenja protekle skoro dvije godine, Hrvatska državna televizija (HRT) još uvijek ne posvećuje dužnu pažnju suđenju gg. Mustaču i Perkoviću, a država Hrvatska svojedobno se svim silama trudila spriječiti izručenje ove dvojice Visokom zemaljskom sudu u Munchenu. Stoga je ovaj razgovor, iako protjeran otprilike u termin zornice i emitiran kao dio mozaičnog programa “Studija 4”, umjesto kao samostalna emisija, ipak nešto kraći korak dalje – na putu u dobrom starom krivom smjeru, ka potpunom zaboravu žrtava.

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Petak, HRT 4, 11.10

Naš novopečeni politički lider g. Andrej Plenković odlučio je rvackoj javnosti predstaviti tzv. svoj politički program. U izravnom prijenosu pročitao je svoj politički referatić okupljenim hrvatskim novinarkama i novinarima koji su pred njega došli po neku vijest. Plenkoviću se drskost isplatila. Nitko od novinara nije mu postavio retoričko pitanje: zar je vaš politički program ova gomiletina šuplljih fraza koju ste nam tu sad pola sata čitali s papira? Plenković će biti izabran za predsjednika stranke, jer je jedini kandidat. Obje naše veće stranke počele su se sada dičiti da se njihovi unutarstranački izbori provode po načelu jedan član – jedan glas. HDZ je tom načelu dodao tri riječi: i jedan kandidat.

TENIS: RAONIĆ – MURRAY

Nedjelja, HRT 2, 15.00

Nema uzbuđenja – oglasio se usred završnice najglasovitijeg teniskog turnira novinar, i skorašnji penzioner, g. Mićo Dušanović. On je svoje posljednje nagradno putovanje u Wimbledon krivo shvatio kao priliku za još jednu zabavu. Što će on raditi kao penzioner? Ne bojmo se. Iz pouzdanih izvora saznajemo da će “voditi projekte”. Dosad su to već radili njegovi kolege-penzioneri. Još uvijek aktivni g. M.D. danas se pokušao transformirati u Engleza. Na tragu afektacija kolegice mu Elizabete Gojan, g. Dušanović je, misleći da mora govoriti engleski pokazao da ne zna govoriti hrvatski. U hrvatskom nema glasa kojim počinje drugi dio prezimena Murray (ma-ri). Naši govornici govore naše najobičnije ‘’r’’, ali kako je vrijeme prolazilo tako se naš reporter ohrabrio i počeo govoriti svoje englesko ‘’r’’, što nitko pristojan ne čini.

NAJAVE

Nedjelja, HRT 1, 19.50

Pogledajte seriju “Odmori se, zaslužio si”, danas u 18.15 – obavještava nas glas spikera koji prati odabrane prizore iz života Ruže i Marka Kosmičkog i njihovo troje vrlo odrasle djece. Najava je temeljito promašila: i dan i sat. Nedjeljom ne nastupaju Ruža (Vera Zima), Marko (Ivo Gregurević), Neno (Igor Mešin), Dudo (Goran Navojec) i Biba (Dijana Bolanča/Dora Fišter). A u osam sati navečer zvati nas da obavezno pogledamo nešto što je emitirano u šest popodne, također je vrlo zanimljivo.

NOGOMET (EP): PORTUGAL – FRANCUSKA

Nedjelja, HRT 2, 21.00

Naš veliki sportski komentator, kao i svi HRT-ovi sportski komentatori, toliko se zanio svojim pričanjem da nije primijetio da je lopta udarila u vratnicu koju on zove greda. Lopta puna zraka udarila je u portugalskog igrača, tvrdi on. Kad je obnevidjeli Drago Ćosić izišao iz transa, spustio pogled na usporenu snimku i primijetio da lopta nije pogodila igrača nego okvir gola, nije se zbunio nego je nas koji smo sve to najnormalnije i točno vidjeli počeo uvjeravati – da lopta nije pogodila igrača.

ROMAN LELJAK, ISTRAŽIVAČ ZLOČINA DIKTATOROVE TAJNE POLICIJE

Ponedjeljak, HRT 4, 9.15

Devedeset posto popisa svojih suradnika, pedeset posto popisa unutrašnjih neprijatelja i trideset posto opisa vlastite suradnje sa stranim obavještajnim službama – sve je to slovenski ogranak diktatorove tajne policije uspio uništiti na vrijeme – 1987/88. godine. U Sloveniji, kaže Roman Leljak, bila su 17.002 suradnika tajne poicije (Udbe), ali danas postoje podaci za samo njih osamsto. Kad je tajnoj policiji postalo jasno 1990. da lustracije ne će biti, počela je transformacija njenih kadrova. Postali su direktori banaka, velikih poduzeća i istaknuti političari u novim političkim strankama.

PODNEVNI DNEVNIK

Ponedjeljak, HRT 4, 12.00

Na današnji dan prije 21 godinu u Srebrenicu punu izbjeglica prodrle su srpske snage, odvojile muškarce od žena i pobile 8372 muškarca. Najmlađa žrtva bio je dječak od četrnaest godina. Izbjeglice su bile u zaštićenoj zoni, ali snage Ujedinjenih naroda nisu intervenirale. S današnje komemoracije u Srebrenici i Potočarima za HRT je izvještavao Danko Družijanić koji se nije javio samo za Dnevnik. Razgovarao je s udovicama i rodbinom ubijenih, a HRT je radila i duži izravni prijenos komemoracije. Bilo bi savršeno da voditelj ovog dnevnika Branimir Farkaš, kad-tad, svoje pravilno izgovorene naglaske rasporedi na prava mjesta u riječima svojih najavica. Neka se previše ne žuri naučiti osnove svojeg posla. Nije on jedini takav, pa nema smisla da strši iznad prosjeka. A i do penzije ima vremena

 

Komentiraj