VIJENCI I KAKTUSI Nježna priča o ljetovanju Tima Oreškovića u vili Kovač na Hvaru

Svi smo gledali u njegov zaobljeni trbuščić, jer je to nakon nedavne afere s odmorom u opatijskoj vili (sto tisuća za hranu) najzanimljiviji dio tijela. Reporterka napominje da vila nije dugo uređivana i pita mještanina u ozbiljnim godinama: Što mislite, hoće li njima to smetati?NE ĆE NJIMA SMETATI, GLAVNO DA JE MUKTE, kaže ovaj Hvaranin kao da na leđima nosi teret cijele jedne nacije

VIJESTI IZ KULTURE

Subota, HRT 1, 23.06

Vjerovali ili ne, već druga vijest, poslije neizbježnog Motovuna, je 7. festival hrvatskog katoličkog filma na Trsatu. Veliku nagradu (znate ono: Grand Prix) dobio je dokumentarac “Sve je bio dobar san”, film renomiranog hrvatskog autora Branka Ištvančića o francuskom dragovoljcu i vukovarskom branitelju Jean-Michelu Nicolieru i potrazi njegove majke za grobom svojeg sina. Ištvančić je nagrađen i za najbolju režiju, a glazba skladatelja Dalibora Grubačevića također je proglašena najboljom na festivalu. I ovaj film dosad višestruko nagrađivanog Branka Ištvančića snimljen je bez financijske podrške državnih tijela i tjelešaca. Saznajemo novost (na HRT-ovoj uvijek besprijekorno profesionalnoj mail-adresi [email protected]) da HRT pregovara o otkupu autorskih prava, jer Ištvančićev film “Sve je bio dobar san” namjerava prikazati na ovogodišnji Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenoga, na Prvom programu u večernjem terminu. Ako film ne bude valjao, barem je namjera savršena i režiser kvalitetan.

BIBLIJA

Nedjelja, HRT 1, 11.00

U desetminutnoj emisiji nastupio je i g. Slaven Letica (S.L.), čovjek mnogih sklonosti i zanimanja. Sad je bibličar. Da je “Biblija” humoristična emisija, ovo njeno današnje izdanje dobilo bi sve vijence ovoga svijeta, jer slušati amatera kako bez stručnog temelja besjedi o biblijskim vrijednostima, smiješno je.

MORE

Nedjelja, HRT 1, 13.20

Reporter Šime Kovačević spasio je Kaštelanski zaljev svima nama koji nismo znali da u njemu sada rastu periske. Uostalom, i Kovačevićev prilog ima naslov “Vratila se periska”. Šjor Šime Zeleni nije nas zamarao politikom, nego je lijepo naglasio da je čovjek uništio sve u Zaljevu i zaključio poukom da čovjek treba živjeti u suživotu s prirodom. Između uvoda i završne pouke čuli smo ono najvrijednije:

na borbu Davida i Golijata sličila je “borba Kaštelana s političarima i drugim moćnicima”. Vera Rilov, sadašnja predsjednica udruge Lijepa naša Kaštela, i Ivna Bučan, osnivačica udruge, nabrojile su nam nekadašnje ideje o ponovnom zagađivanju mora. Bilo bi lijepo da neki od dnevnika preuzme bar dio ove odlične reportaže.

ANTOLOGIJA DRAMSKOG PROGRAMA

Nedjelja, HRT 3, 15.55

Današnji biser zove se “Gorčina u grlu” (1973). Stvar je napisao onodobni književnik Zvonimir Majdak, a današnja HRT najavljuje svoju pradavnu “TV dramu” kao da je napisana i emitirana sinoć. Pa pogledajmo: “U televizijskoj drami iz 1973. godine suvremeni hrvatski književnik Zvonimir Majdak bavi se temom sulude utrke za dobrima potrošačkog društva koja osamljuje i otuđuje ljude.” Budući da se u ovom razonodnom primjerku društvene kritike iz osamdesetih godina prošlog stoljeća nitko ničim ne bavi, naročito ne temom, jedini izlaz je da se cijela ta antologija uvrsti u “Zločine komunizma”, četverodijelni ciklus g. Krešimira Čokolića.

RTL DANAS

Nedjelja, RTL TV, 18.30

Evo nama nježne priče o ljetovanju Tima Oreškovića u vili Kovač na Hvaru. Svi smo gledali u njegov zaobljeni trbuščić, jer je to nakon nedavne afere s odmorom u opatijskoj vili (sto tisuća za hranu) najzanimljiviji dio tijela. Pravi profesionalan potez su izjave mještana, npr. reporterka napominje da vila nije dugo uređivana i pita mještanina u ozbiljnim godinama: Što mislite, hoće li njima to smetati? Ne će njima smetati, glavno da je mukte, kaže ovaj Hvaranin kao da na leđima nosi teret cijele jedne nacije. Premijer na odlasku Tim Orešković u kraćem neformalnom razgovoru obećava reporterki: Uvijek ću pomoći Hrvatskoj. Molimo: prestani nam pomagati.

DNEVNIK

Nedjelja, HRT 1,19.15

Odlična reportaža Željka Valčića o uprizorenju bitke za Klis 1532. godine prati se bez daha (ako ste ronilac na dah). Čini nam se da se stvar zove “Uskoci vraćaju Klis”(i drže ga idućih trideset godina). Sadržaj je najbolje prepričao dječačić kojeg je Valčić upitao što mu se najviše svidjelo: kako su se borili, kako su se vratili i sve ih stukli. Damir Žura, predsjednik povijesne postrojbe “Kliški uskoci”, ispričao je da već petu godinu imaju financijsku pomoć fonda Europske unije, da je gledatelja svake godine sve više i da u izvedbi sudjeluju kostimirane skupine društava iz Zagreba, Dubrovnika, Karlovca, Bakra, Konjšćine…

VIJESTI

Ponedjeljak, HRT 4, 9.00

Od ranog jutra pa do jedanaest sati prije podne, svakog punog sata, vijesti nam na nepogrešivo kriv način čita urednik i voditelj, mladi gospodin Dino Goleš. Znamo da su iz HRT-a sad na godišnjem odmoru, ali ako je itko iz sektora govorne vježbe još u zgradi, neka pregleda snimku. Dino Goleš nije kriv. Odgovorni su oni koji su ga prerano gurnuli pred kameru, a on je mislio da je baš sad spreman na sve podmukle izazove naglasaka i dužina u riječima rvackog jezika.

 

Komentiraj