VIJENCI I KAKTUSI Najviše smo ovog tjedna gledali susjedu koja će skuhati kavicu

Evo nje, glumica Sara Stanić u TV reklami S POŠTAROM USPJELA JE NA SVOJ ORIGINALNI NAČIN UDAHNUTI NOVI ŽIVOT starom Golik-Majerovom stereotipu zagrebačke domaćice sklone romantičnoj avanturi. Rodila se Ana Šafranek s televizorom

ŽUPANIJSKA PANORAMA: SPLIT – DUBROVNIK

Srijeda, HRT 4, 18.10

Splitska urednica i reporterka Franka Jović Tonkli dobila je bombon, tj. skandal sa splitskom bolnicom, kakav se rijetko pamti. U toj su bolnici tri godine prazne prostorije nekadašnjeg ginekološkog odjela. Prazne su jer se mudro rukovodstvo bolnice nikako ne može odlučiti tko će i što useliti u prostorije iz kojih se iselio ginekološki odjel.

Puste sobetine i sobe zagađene su ptičjim izmetom, što predstavlja opasnost za cijelu bolnicu, a inspekcija koju su novinari pozvali odgovorila je da je sve u redu. Lijepo je i profesionalno korektno da novinarku nismo vidjeli, nego su nam govorili oni koji imaju što reći. Gđa Mariola Milardović Perić, urednica emisije, čitala je svoje najave s papira koji je predano držala u ruci, kao da čita nešto jako važno. Zar splitski studio HRT-a nema svoj blesimetar?

RTL DIREKT

Srijeda, RTL TV, 22.15

Kako počinje svaka emisija Zorana Šprajca? Najnormalnije, kao što u bijelom svijetu čine svi voditelji vijesti. Počinje riječima dobra večer, ja sam Zoran Šprajc, vi gledate RTL direkt‘”.

Osim g. Šprajca nitko se na hrvatskim televizijama nema hrabrosti predstaviti imenom i prezimenom. Vjerojatno s razlogom. Poslije kadra s glavom ispod koje stoje ime i prezime, slijede grozne emisije vijesti (dnevnika, panorama), pa je bolje da ni ne znamo tko se njima diči. I poslije g. Šprajca zna ići svašta, ali to je već druga priča. Šprajcu se vjeruje da je on Šprajc i da se emisija zove RTL direkt, što je početak iz snova.

IN MEMORIAM IVAN BRKIĆ: ‘BLAGAJNICA HOĆE IĆI NA MORE’

Nedjelja, HRT 3, 17.35

Nedavno preminuli brkati glumac Ivan Brkić je nezaboravni krkan, tj. poslovođa koji blagajnici (Dora Polić) ne dopušta da s kašljucavim djetetom ode na more, jer on je taj koji s ljubavnicom (Nina Violić) ide na more. Zla ljubavnica još se i ruga blagajnici, a pridjev zla podsjeća nas na rečenicu zao ribar koju u Matanićevu filmu Majstori (2013.) glumac Goran Bogdan prijekorno prišije lokalnom tipu (Bojan Navojec). Matanićeva Blagajnica hoće ići na more (2000.) nenadmašeno je osvježenje HRT-ova programa, toliko veliko da su mnogi prekidali izravni prijenos ženske odbojke na Četvrtom programu, ne samo da bi liječili traume izazvane komentarima M. Dušanovića, nego da bi slobodno mogli uživati u Matanićevu, slobodno recimo: remek-djelu. Svaka skromnija i realnija ocjena bila bi odmah zaboravljena.

LABIRINT

Nedjelja, HRT 1, 15.08

Još nisu ukinuti neprirodni uvodni dijalozi urednice s autoricama svakog priloga. Nadamo se najboljem. Autori zadnje reportaže u emisiji, Dino Goleš i Matea Ribarević, potpisani kao video novinari, pokazali su nam kako žene iz Bapske, naselja kraj Iloka, pomažu izbjeglicama. Nezaboravne su one velike kriške (šnite) kruha s pekmezom, pokazane nekoliko puta. Bilo ih je poredano jako puno. Znamo da u Slavoniji svega ima (u najnovije vrijeme najviše iseljavanja) pa su slike tog obilja odgovarale našoj staroj predrasudi o slavonskom obilju, a nije bila na odmet ni ganutost zbog činjenice da će to jelo biti dijeljeno izbjeglicama. Uz kolonu odraslih i djece stoje naše Bapčanke i izbjeglicama dodaju hranu. To su iste one žene, što je naglašeno njihovim izjavama, koje su prije dvadesetak godina bile prognane iz svojih domova, a sada od Sirijki slušaju iste takve priče o vojsci koja ruši kuće i ubija. Jedan od Bapčana, valjda su ga pitali čemu ti ljudi bježe u tolikom broju, odgovorio je da ne bježi nitko od dobra.

ZAGREB CAPUCCINO

Nedjelja, HRT 1, 20.08

Film čiji su autori redateljica Vanja i koscenarist Ognjen Sviličić počinje, traje i završava jednako grozno. U prvih pet minuta ima priče jedva za pet sekundi, a taj minus raste do kraja filma otprilike brzinom hrvatskog javnog duga. U svoje 74 minute film Sviličićevih nakupio je otprilike dvije minute nečega što se zove priča, a i to je ispričano pretenciozno, dosadno i nepotrebno, naravno i bez kolora, u nekakvom ubibože pastelnom tonalitetu ničega. Snimljen je prošle godine i očito je da predstavlja skupu vježbu gđe Sviličić. Da je njegov budžet i tri lipe, to bi još uvijek bilo previše, jer nije dobro novac poreznih obveznika trošiti na nešto što nije film.

DNEVNIK 1

Ponedjeljak, HRT 1, 12.00

Profesor voli svoj posao pa je zato i zadovoljan s plaćicom, kaže. Izjava odlično, što nije bila profesorova namjera, ocrtava negativan odnos javnosti prema ljudima koji su, zamislite samo, nezadovoljni, a imaju svakog mjeseca plaću. Štrajk učitelja i profesora nije mogao doći u gori čas. Ovo je optimistična ocjena, jer uvijek može biti gore.

REKLAME

Ponedjeljak, HRT 1, 12.20

Kroz prozor se nagnula glumica Sara Stanić i zavodi poštara, a i on nju. Ona će mu skuhati kavu, jer će joj on pomoći nešto oko televizije i televizora. U njihovu kratkom razgovoru postaje očito da je gđica Stanić u ulozi atraktivne, koketne i lukave Zagrepčanke uspjela na svoj originalan način udahnuti život starom Golik-Majerovom stereotipu zagrebačke domaćice sklone romantičnoj avanturi. Rodila se Ana Šafranek s televizorom.

Komentiraj