VIJENCI I KAKTUSI Nadamo se da više nema narodskih šala uoči Stankovićeva razgovora s gostom

Ukinut je “bloger Krule” (i neka je). Tko je sad taj novi, ne zna se, a nije ni bitno, što manje govori o dosadašnjim humoristima a više o uredniku i voditelju Aci S. koji ih je, pretpostavljamo, angažirao. OD NJEGA OVAJ PUT NIJE BILO NI RIJEČI O NOVOM ŠALJIVČINI, a izostalo je i objašnjenje što se dogodilo s gostom Ladislavom Ilčićem Lacijem, desničarem koji je trebao doći ali nije

STADION

Ponedjeljak, HRT 4, 21.10

Tjedna emisija o nogometanju zvana “Stadion” ovog je ponedjeljka (sedmog prosinca) otvorena materijalom o veslanju. Nesvakidašnje uvrštenje potaklo je voditelja Viktora Ivanovića (za rodbinu i prijatelje Viki) da se nešto kao ispriča, što je bilo nepotrebno. Prvaci svijeta u veslanju i najbolji veslački trener na svijetu zaslužuju biti u svakoj sportskoj emisiji, ma kako se ona zvala, a i gledanost “Stadiona” je više ilegalne naravi pa se ni voditelj nije trebao zamarati isprikama upućenim rodbini i prijateljima. Gost u studiju bio je prof. Nikola Bralić kojeg je FISA (međunarodna udruga nacionalnih veslačkih saveza) proglasila najboljim veslačkim trenerom u ovoj godini, vidjeli smo izjave braće Sinković (Bralićevih svjetskih prvaka), a vidjelo se nešto i od njihova veslačkog treninga, najtežeg i najboljeg na svijetu. Jedva čekamo idući ponedjeljak.

U MREŽI PRVOG

Srijeda, HRT 4, 11.30

Radijski novinar i voditelj Milorad Šikanjić otvorio je političku emisiju čitajući gostima u radijskom studiju nešto pametno i nježno svoje s papira u koji je netremice gledao. Zaboravio je da je on sad i na televiziji i da ga vidimo pa bi bilo logično da i on gleda u nas, ali on naprosto nije imao snage podići pogled prema kameri. Potpuno ga razumijemo jedino u slučaju da je od srama htio propasti u zemlju, kad je nakon prve rečenice shvatio da čita hrpu šupljih fraza i da bi i dijete u osmom osnovne bolje od njega sastavilo ovu političku analizu. Sudeći po stilskoj obojenosti i kvaliteti podužeg lirskog proslova kakav ne bi objavio nijedan urednik, g. M.Š. je sam sebi urednik. Na državnoj TV sve je moguće.

TELETEKST

Subota, HRT 1, 10.30

Teletekst br. 122: “HRT je doznao koliko je stara oprema zbog koje su ginekolozi u Petrovoj bolnici potpisali peticiju.

Setovi za otvorenu kirurgiju stari su više od 30 godina, kutori kojima se koagulira tkivo pri operacijama proizvedeni su 1977. godine, rasvjeta je stara 30 godina, otkad su i operacijske dvorane. Dva stupa za endoskopsku kirurgiju stara su više od od deset godina, jedan je u toliko lošem stanju da se na njegovu ekranu gotovo ništa ne vidi.

Svako malo ponestane instrumenta za laparoskopiju pa dok ne stignu, pacijenticama se odgađaju operacije. Tako se troše dani boravka u bolnici ili se pacijentice vraćaju kući.”

DNEVNIK

Nedjelja, HRT 1, 12.00

U Rusiji, pokraj grada Voronježa, čita voditelj Zdravko Kleva, izgorjela je duševna bolnica. Poginula su 23 pacijenta. HRT jedini objavljuje (urednici: Branko Nađvinski i Oliver Dražić) da je većina pacijenata bila vezana za krevete (što budi sjećanja na duševne bolnice pod Staljinom). HRT objavljuje i detalj da su požari u duševnim bolnicama u Rusiji česti. Policija ima svoju verziju vezanja za krevet: pacijenti su bili nepokretni, pod utjecajem lijekova.

NEDJELJOM U DVA

Nedjelja, HRT 1, 14.00

Ukinut je “bloger Krule” (i neka je). Nema više njegovih narodskih šala uoči Stankovićevih razgovora s gostom, što HRT opravdava krivim razlogom: službenim priopćenjem o normalnoj praksi da dežurni humoristi nakon određenog vremena budu zamijenjeni novima. Tko je sad taj novi, ne zna se, a nije ni bitno, što manje govori o dosadašnjim humoristima a više o razini ukusa urednika i voditelja A. Stankovića koji ih je, pretpostavljamo, angažirao. Od njega ovaj put nije bilo ni riječi o novom šaljivčini, a izostalo je i objašnjenje što se dogodilo s gostom Ladislavom Ilčićem Lacijem, desničarem koji je trebao doći ali nije. L.I. i bloger K. oteti su stoiku Stankoviću koji je ove dvije uvrede otrpio zapečaćenih ustašaca. Shvaća ovaj inteligentni čovjek da je posao u državnoj firmi najbolji posao.

EMANUEL VIDOVIĆ: ANGELUS

Nedjelja, HRT 1, 21.51

Odrasloj publici teško je pratiti riječ i sliku našeg Željka Rogošića, velikog TV autora i kuma glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radman. Svatko tko je ikad bio u kinu i gledao npr. američki film, ili bio pred televizorom i gledao nešto strano, nije nikako navikao na to da čuje Rogošićeve riječi da slikar Emanuel Vidović slika, a onda taj isti nesretni gledatelj vidi nekakva glumca s Vidovićevom bradicom kako mrlja kistom po platnu. Do pojave Ž.R. teško je bilo pratiti riječ i sliku u političkim vijestima i emisijama. Sad je ta praksa proširena.

STUDIO 4

Ponedjeljak, HRT 4, 10.10

U nekakvom pregledu tzv. kulturnih zbivanja emitirana nam je agencijska vijest o europskim filmskim nagradama u Berlinu. Nagrada je bilo puno, a naša je, zahvaljujući našem provincijalnom umu, u našoj kulturnoj emisiji emitirana zadnja umjesto prva. Hrvatski “Piknik” autora Jure Pavlovića proglašen je najboljim europskim kratkim filmom. Pozvan je i na najveći svjetski festival kratkometražnog filma, u veljači u Clermont-Ferrandu. Na programu je 81 film iz 62 zemlje (piše na službenoj stranici Festivala). Prije Jure Pavlovića, kojega smo vidjeli i čuli kako se zahvaljuje, nabrojeno nam je čime su nagrađeni Charlotte Rampling i Michael Caine. Pohrlili su na pozornicu da se zahvale. Najozbiljnije pitamo: zašto prvo ti ljudi?

Komentiraj