VIJENCI I KAKTUSI Krajnji je čas da Tihomir Orešković upiše cijeli prvi stupanj hrvatskog, pa drugi, treći i četvrti (konverzaciju) u bilo kojoj zagrebačkoj školi stranih jezika

DNEVNIK

Četvrtak, Nova TV, 19.15

Mislav Bago je novinar od kojeg čak ni rukovanje velikim video-zidom Nove TV nije uspjelo napraviti zvijezdu. Večeras ovaj novinar prčka nešto po tom kobnom video-zidu iza sebe, pronalazi neke brojke veće nego u istom razdoblju prošle godine i izjavljuje da je ovaj hrvatski jednogodišnji rast, pazite dobro sad, citiramo; jedan od većih rasta u Europskoj uniji. Jedini simpatični, pa samim tim i najsimpatičniji lapsus je onaj g. Igora Dunaja, voditelja koji je traženje nafte i plina u Jadranu nazvao, umjesto istraživanjem ugljikovodika, istraživanjem ugljikohidrata.

DNEVNIK

Subota, HRT 1, 19.00

U usporedbi sa sirotom kratkom reportažicom Nove TV o prvom danu zagrebačkog karnevala, HRT-ova reportaža o istoj temi bila je prava škola novinarstva za nevježe s Nove TV. HRT je imao više izjava kostimiranih sudionika, više informacija itd. Novoj TV uspjelo je čak i to da izbjegne zagrebačkog gradonačelnika koji je izjavio da bi se, kad bi morao birati, najviše volio kostimirati da izgleda kao njegov pas Rudi.

DOBRO JUTRO: KULTURA

Nedjelja, HRT 3, 9.00

Stanoviti Francuz, uvaženi filozof Pascal Bruckner, osjetio je potrebu da usred studija naše javne TV smijeni ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. U ovom slučaju pokazali su se kao teški provincijalci oni koji vode i uređuju ovu emisiju, koji su to zdušno prihvatili.

LABIRINT

Nedjelja, HRT 1, 15.05

Prvi prilog bilo je neko politikantsko čudo iz vremena jednostranačja, prošarano političkim autoritetima kao što su umirovljeni Stipe Mesić i gđa Bodrožić, književnica u usponu. Osuđene su neke negativne pojave a posebno je naglašeno da “nema slobode za govor mržnje”.

PATROLA NA CESTI (3/5)

Nedjelja, HRT 1, 20.03

Još samo dvije epizode ovog mučaljivog čuda koje je neoprezan netko s Rvacke TV platio i dao prikazati. Glavni junak, policajac Jozo, ovaj put progovori nakon pola sata, pa će ovako: pričekaj me ovdi. Prije i poslije toga nismo se baš nagledali ni naslušali dijaloga. Radnja prve tri epizode, rastegnuta je na preko dva sata i stala bi u desetak minuta prave TV serije.

SAMO KULTURNO, MOLIM

Nedjelja, HRT 1, 22.17

Svojim tjednim komentarima, u emisiji Branke Kamenski i ostalih, g. Slobodan Prosperov Novak nametnuo se kao jedini relevantan glas naše tzv. kulturne scene što dopire na ekrane HRT-a. Oni mučenici u “Petom danu” na Trećem nisu mu ni do gležnja.

STUDIO 4

Ponedjeljak, HRT 4, 7.06

Zvijezda jutrošnjeg programa bio je Pavle Kalinić, stručnjak za sigurnost. Za razliku od ogromne većine naših javnih osoba g. Kalinić govori brzo, izgovara jasno i bez i jedne suvišne riječi. On je stručnjak za sigurnost, pa je u “Studiju 4” rekao i ono što još nitko nije, a što je vrlo jednostavno i svakome razumljivo: ni jedna ozbiljna država nema na čelu svojeg sigurnosno-obavještajnog sustava čovjeka s dva državljanstva. Hrvatska ga ima upravo zato što nije ozbiljna država. Već smo zaboravili, podsjetio je g. Kalinić, kako smo se smijali Srbima kad su doveli onog američkog biznismena, ali taj je bar znao srpski, za razliku od našeg koji ne zna hrvatski, istakao je g. Kalinić na kraju svojeg izlaganja. Zaista je krajnje ozbiljan čas da g. Tihomir Orešković upiše ne nekoliko sati, nego cijeli prvi stupanj hrvatskog, pa drugi, treći i četvrti (konverzaciju) u bilo kojoj zagrebačkoj školi stranih jezika. Nešto prije 11 sati pojavio se i g. Vedran Kukavica, novinar u tamnom odijelu, slikan s ljepšeg, desnog poluprofila da nam ulije bar neku nadu. Uvijek pomalo razdražljiv, ali na HRT-u nenadmašen u ironičnom odnosu prema domaćim i stranim ekonomijama, tj. gospodarskim pojavama. G. Kukavica nas je podsjetio na gotovo sva imena dosadašnjih ministara gospodarstva, našeg najnevažnijeg ministarstva, od Tuđmanova doba do danas, (N. Vidošević, I. Čermak, Z. Mateša, N. Porges, D. Stern, G. Fižulić, H. Vojković). Za g. Vojkovića je g. Kukavica izjavio da je bio opsjednut spontanim buđenjem, tj. kasno se budio i nije zakazivao satanke u rano prijepodne.

VIJESTI

Ponedjeljak, HRT 4, 13.00

Upravni sud presudio je nešto protiv bivše ministrice i njenih interesa: gđa Andrea Zlatar Violić nije smjela dodijeliti 70 tisuća kuna nekakvom portalu na kojem sriče slova i bivši predsjednik države, g. Ivo J. Nije smjela jer povjerenstvo za medije, na temelju javnog natječaja, nije ovaj portal smatralo dovoljno kvalitetnim. Simpatično je da je HRT, na kojem sada vrije od pitanja tko će kamo, kuda i kada, baš ovu vijest dostojnu općenarodnog veselja stavila na prvo mjesto.

Komentiraj