VIJENCI I KAKTUSI Konstituiranje Sabora uspješno je dovršeno, ako izostavimo neka mucanja i zamuckivanja

Akademik Reiner i ovaj put je ostavio dojam pedantnog govornika koji je uvijek maksimalno koncentriran, pomalo i živčan. Rvackoj televiziji trebalo je nekoliko dana da dođe k sebi i emitira pozitivno intoniran razgovor o novom predsjedniku vlade g. Tihomiru Oreškoviću

OTVORENO

Srijeda, HRT 1, 21.35

Predsjednik vlade bit će Tihomir Orešković, predlažu pobjednici izbora za Hrvatski državni Sabor. “Tko je još čuo za tog čovjeka, nitko ne zna tog čovjeka“, docira bivši ministar Arsen Bauk, čovjek za kojeg ni nakon četiri godine teško da itko zna tko je i što je. On misli da je Obama, a možda i Putin. Jedino ova dvojica mogla bi se upitati tko je Orešković, ali ih to ne zanima. Ne bi trebalo ni Bauka.

DNEVNIK

Četvrtak, NovaTV, 19.15

Dok HRT šuti, dvije privatne televizije s nacionalnom koncesijom, Nova TV i RTL TV u razmaku od dva dana objavljuju reportaže iz ličkog sela Čovići u kojem je rođen novi predsjednik hrvatske vlade, g. Tihomir Orešković. Čak i poslovično brza RTL TV, samo dva dana poslije Nove TV, ima reportažu iz rodnog sela predsjednika vlade. Raspričali se seljani, a Rvacka državna TV šuti. Nezaboravno je ostalo prošlotjedno ukidanje “Kućnih ljubimaca”. Ovo s g. Oreškovićem je tu negdje. Ipak je teško ponoviti toliki skandal.

LABIRINT

Nedjelja, HRT 1, 15.08

Početnička reportaža o selu Cikote koje nema struje napravljena je i drugi put jednako loše kao i prvi put. Prije godinu dana je vrijedni reporter državnog odjela za televiziju, kraće: HRT, otkrio dvoje simpatičnih Cikotana, baku i djeda, koji su snimljeni u svojoj kući s frižiderom i televizorom, ali bez struje. Imaju radio na baterije. Ni danas nemaju struje. Bilo bi mrvicu profesionalnije da je ovaj novinarski prilog ukrašen s nekim podatkom o broju sela bez struje u Hrvatskoj. Bez toga ne zna se što je toliko posebno u Cikotama da ih reporteri HRT-a obilaze jednom godišnje i svaki put dovlače seljane pred svoje kamere također na baterije.

IZDVOJENO IZ DOBRO JUTRO, HRVATSKA

Ponedjeljak, HRT 4, 10.45

Udruga Roda pozdravlja gospođu koja je rodila kod kuće. U odličnoj reportaži Ivane Štefalić obavljen je dirljiv i koncizan razgovor s gđom Majom Feil Ostojić i njenim mužem g. Markom Ostojićem, a pravo glasa dobio je i ginekolog dr. Dubravko Habek. On je upozorio na vrlo rijetke možebitne rizike u porođaju kod kuće, a gđa Branka Brzić Jagatić iz Rode podsjetila je na to da porod kod kuće nije ništa opasniji nego u bolnici. Svi su oni imali pravo, ali najjača je rečenica da je uz pomoć primalje otac prerezao pupkovinu. Napokon nešto humano o ocu, majci i njihovu roditeljstvu.

U MREŽI PRVOG

Ponedjeljak, HRT 4, 11.15

Voditeljica Marija Gerbec Njavro i dvoje gostiju, novinarka Jasmina Popović i politolog Anđelko Milardović, sjede u malom radijskom studiju, a treći gost, fakultetski profesor Pero Maldini, telefonira valjda odnekud iz Zadra. Nema čovjek možda skajp, pa ga uopće ne vidimo, samo ga čujemo, na ekranu nema čak ni njegove slike za osobnu. To se danas zove televizija, Hrvatska televizija. Troje gostiju i voditeljica jednoglasno blate Most. Politolog A. M., ovaj put predstavljen kao profesor, upleo se u navijačku diskusiju o božićnom pismu političara Bože Petrova i njegova Mosta nezavisnih lista, upućenom hrvatskoj javnosti. U njemu je upotrijebljen izraz “morski psi”, što je politologa A.M. činilo se toliko uzrujalo da je ne samo pokušao biti superiorno ironičan, nego se iz njega provalilo: Ne vidim ja tko su tu morski pasi“, reče ovaj profesor, praveći se da ne zna da su to adeze i esdepe.

TV KALENDAR

Ponedjeljak, HRT 4, 11.44

Na današnji dan umro je isusovac Bartol Kašić (1575-1860), pisac prve hrvatske gramatike i besmrtni jezikoslovac koji je prije 400 godina, dvjesto godina prije svakoga i svih u hrvatski jezik uveo načelo piši kao što govoriš itd. itsl.

KONSTITUIRANJE 8. SAZIVA HRVATSKOG DRŽAVNOG SABORA

Ponedjeljak, HRT 4, 12.04

Početak prijenosa kasnio je četiri minute jer je gošći i gostu u studiju, nekakvim političarima, bilo dopušteno da dovrše, tj. dobrbljaju, neke svoje banalnosti i beznačajnosti već sto puta izrečene i sto puta dosadnije nego prvi put (kada su već bile jako dosadne). Konstituiranje je uspješno dovršeno, ako izostavimo neka mucanja i zamuckivanja u izvedbi novog predsjednika Hrvatskog državnog Sabora, liječnika Reinera koji je i akademik. On je prozivao nove zastupnike, a oni bi ustajali i govorili da prisežu. Akademik Reiner i ovaj put je ostavio dojam pedantnog govornika koji je uvijek maksimalno koncentriran, pomalo i živčan. Njegova pogrešna čitanja tim su više djelovala kao dobrodošlo iznenađenje i u saborskim kuloarima bila pozdravljena kao udarac uvriježenoj predrasudi o njegovoj sitničavosti. Tremaški nastup g. Karamarka nije nikog iznenadio. Došao je do govornice i najprije zaboravio uključiti mikrofon, a onda se i spleo predlažući g. Reinera za predsjednika. Pravi naš dobri stari Tomislav.

STUDIO 4

Ponedjeljak, HRT 4, 14.15

Rvackoj televiziji trebalo je nekoliko dana da dođe k sebi i emitira pozitivno intoniran razgovor o novom predsjedniku vlade g. Tihomiru Oreškoviću. Ovaj Ličanin-Zagrepčanin-Kanađanin dosad nije imao sreće s predstavnicima naše političke scene koji su se, osim nekolicine poslovnih ljudi i sindikalaca Plive u kojoj je bio šef, iščuđavali odakle sad taj Orešković. Profesor ekonomije Tihomir Janjiček, s fakulteta Humber College u Mississaugi sada je izgovorio puno toga lijepog o Oreškoviću i puno toga točnog i ružnog o tome kako službenici naše dosadašnje vlade sumnjičavo i mrzovoljno gledaju na naše iseljenike koji dolaze u Hrvatsku. Vrlo netipična emisija, ovaj “Studio 4”.

Komentiraj