VIJENCI I KAKTUSI I u ovoj, Bogu hvala posljednjoj, epizodi ‘Patrole na cesti’ glavni junaci našutjeli su se do mile nečije volje

DNEVNIK

Nedjelja, HRT 1, 19.00

Dvojicu mladića u dva grada, iz čista mira, pretukli su vršnjaci. Jednima se nije sviđalo što žrtva ne navija za njihov omiljeni klub, niti i za ijedan drugi, a druga skupina nasilnika iscipelarila je žrtvu, jer im se nije sviđala glazba koju je žrtva odabrala na jukeboxu/džuboksu. Jedna mlada žrtva je katolik, druga pravoslavac. Očekivalo se da će odrasle gospođe i gospoda TV novinari imati dovoljno profesionalne savjesti i samostalnosti da u ovo anacionalno divljaštvo, kojemu je svaki povod dobar, ne upetljavaju hrvatske političare. Naravno da javna televizija ni ovog puta nije učinila ono što se od normalne televizije očekuje. Umjesto da razumom i pozivom na toleranciju reagira na međuetničko nasilje hrvatske i srpske mladeži, dakle: da smiruje odraslu publiku, HRT
je pozvala dvojicu odraslih mudraca kojima tu ovom prilikom nikako nije mjesto, pogotovo ne u središnjem Dnevniku. Jedan političar je g. Pupovac, drugi g. Josić. Uvažena gospoda Josić i Pupovac uspjenila su se svaki za svoju stranu, jasnije rečeno pružila su lijep primjer identičnog zalaganja za svoje nove političke poene. Kakva televizija, takvi gosti.

PATROLA NA CESTI

Nedjelja, HRT 1, 20.05

I u ovoj, Bogu hvala posljednjoj, epizodi glavni junaci su se našutjeli do mile nečije volje, scenarističke i režiserske. Rasplet je bio očekivano mlitav, bez ijednog sukoba, kao i u svih pet epizoda. Policajac Joso koji je brata Franu spasio od hapšenja dao je otkaz, Frane je pobjegao pa se predao, a žena i kćerkica su mu otišli k rodbini u Njemačku. Možda se vrate u drugoj godini emitiranja. U prilog toj mrskoj pretpostavci ide i to što njihov stalno bolesni otac nije umro. Sigurno ga vrijedni autori čuvaju za drugu godinu emitiranja, jer dotični ćaća je dragocjeni rekorder prve i, nadamo se, posljednje “Patrole na cesti”. U seriji u kojoj svi vrlo malo govore, ćaća je u svih pet epizoda izgovorio otprilike, sve skupa, jedva par riječi, što je čvrst temelj za razmah autorske poetike. U drugih pet epizoda neka svi mramorkom šute, ili neka šute kao zaliveni. Neka odluče producenti.

MONTIRANI PROCES

Nedjelja, HRT 1, 20.56

Svemirski brod kapetana Oreškovića zove se “Menadžer”. Njime urnebesno duhovito oponašani Tim Orešković putuje kroz prostor i vrijeme u nadi da
će dobiti kredit. Ne može ga dobiti jer nije vratio ni onaj koji je posudio prije tristo godina. Prije tristo godina obećao je kreditoru da će provesti radikalne rezove, nije to učinio, pa sada obećava da će to učiniti već sutra. Fantastično dobra je i karikirana osoba Slavka Linića, prikazana kao … bilo bi utuživo reći što. Luđak? Nikako ne, samo malo previše intenzivan u nastupu.

ALKA

Nedjelja, HRT 1, 21.41

Nešto suvišno i nepodnošljivo dosadno – to je ovaj dokumentarni film o sinjskoj alki. Razvučen je i patetičan, kao da mu je cilj razočarati sve koji vole Alku. Ambicije su bile visoke: postići da svaki roditelj odmah poslije gledanja emisije žarko poželi promijeniti ime svojem ženskom djetetu, ako se zove Alka.

SAMO KULTURNO, MOLIM

Nedjelja, HRT 1, 22.42

Reporterka Ira Kovačić dočekuje u zagrebačkoj zračnoj luci koja se zove Pleso hrvatskog snimatelja Vanju Černjula koji radi u Americi i kojega je društvo američkih televizijskih snimatelja proglasilo snimateljem godine. Reporterka je, pretpostavljamo, u sekundi shvatila da g. Černjul odlično izgleda i da
vrlo suvislo govori. Njenoj spoznaji zahvaljujemo što je na ekranu za cijelo vrijeme intervjua jedino g. Černjul. Rijedak je to primjer skromnosti na našoj TV, bogatoj novinarskim i voditeljskim profesionalcima koji, rekla bi gospođa Ana Šafranek: dosta pate, kad njihova slika nije na ekranu.

U MREŽI PRVOG

Ponedjeljak, HRT 4, 11.30

Voditeljica gđa Marija Gerbec Njavro imala je pred sobom gospodu Fuchsa, Zakošeka i Marasa. Prvi i treći su u politici, a drugi govori kao da je. Gđa Gerbec Njavro radila je ono što rade na HRT-u otkako su proglašeni rezultati izbora: bila je jako nestrpljiva. Već dva dana poslije izbora počelo je mučenje javnosti pitanjima kad ćemo znati koja će koalicija vladati. Voditeljicu je sad silno zanimalo kad će vlada ovo ili ono učiniti. U njenom glasu osjećao se prijekor zbog sporosti, iako vlada postoji tek mjesec dana. Inzistiranje voditeljice bilo je toliko dosadno da smo spas našli na dnu ekrana, u onoj crvenoj traci na kojoj je bijelim slovima nešto pisalo. Nisu bila nezanimljiva ni ona četiri broja lijevo u kutu, uz traku, na kojima je pisalo koliko je sati. Najzanimljiviji naslovi bili su da se Phil Collins ponovno ženi s trećom ženom i da je pramen kose Johna Lennona prodan na aukciji za 35.000 dolara.

STUDIO 4

Ponedjeljak, HRT 4, 13,13

Nezdrava žurba bila je promašena i u ovom slučaju: voditeljica Vlatka Kalinić pročitala je “upravo primili vijest” bla-bla… Breaking news naše javne TV bila je da je predsjednik Vlade predao svoju imovinsku karticu. Pola sata kasnije voditelj Igor Dunaj čita ispravak. Imovina je veća za nekoliko milijuna kuna ušteđevine bračnog para Orešković, koje su u brzini zaboravili spomenuti. Vijest im je pisala na teletekstu, vidjeli smo je svi, ali nekome se toliko žurilo proglasiti Oreškoviće bogatim da je zanemario ta tri zadnja reda teleteksta.

Komentiraj