VIJENCI I KAKTUSI Hvala HRT-u za bogatu Bornu Rajić

Tomislav Karamarko bio je najbolji govornik izravnog prijenosa malog sabora održanog u odsada povijesnoj dvoranici ‘Istanbul’ hotela Esplanade. Karamarko se čak i vrlo rijetko služio svojom omiljenom poštapalicom ‘jel’, izgovorenom kao rekordno kratko retoričko pitanje koje trpi samo potvrdan odgovor, a ne kao skraćeno ime poznatog američkog sveučilišta (Yale)

SABOR

Četvrtak, HRT 4, 10.00

Skupili su se saborski zastupnici da izaberu predsjednika Hrvatskog državnog sabora. Pozdravljaju se i rukuju. U općoj gužvi i općoj srdačnosti čuo se navodno Milanovićev pozdrav predsjednici države: Kolinda, bok. Ako smo dobro čuli, bio je to pozdrav predsjednika Vlade gđi Kolindi Grabar Kitarović. Kako smo izloženi utjecaju američkih serija, znamo da tamo ama baš svi u svakoj prilici, čak i najbliži prijatelji i suradnici, osobu koja vodi državu oslovljavaju uvijek s „gospodine Predsjedniče“. Na svršetku ovog kratkog prijenosa pokazalo se ne samo to da se predsjednik Vlade ne slaže s time da je gđa Kolinda Grabar Kitarović predsjednica države, nego se i sve naše političke stranke ne mogu ni oko čega dogovoriti. Skromno opće mišljenje je da se oni ne mogu ni oko čega dogovoriti, jer im ništa nije važno. Važno im je ono što ne mogu reći.

UVIJEK KONTRA

Petak, HRT 1, 22.06

Hvala HRT-u za bogatu Bornu Rajić, mladu gospođu koja je na pitanja vrlo suvislo odgovarala iz skromnog studija u centru grada, u Bogovićevoj, iz sigurne udaljenost od četiri-pet (nastavite niz) kilometara zračne linije do studija na Savi u kojem su sjedila dvojica (Kapović-Mandić) gospode intelektualaca, pitalaca s Balkana koji bi je, kao u narodnoj pjesmi, pobijedili kao Kraljević Marko Musu Kesedžiju (jao meni do Boga miloga, gdje ja ubih od sebe boljega), ljepše rečeno: bili su to naši preci neskrivenih apetita. Njena su tri grijeha bogatstvo, samouvjerenost i spol. Na bogatstvu kao da su bili zavidni, na što je točno upozorio dr.sc. Luka Popov, ekonomski analitičar i bloger. Drugi grijeh bio je kombiniran s trećim, a o tom trećem, da je ona žena, nije se govorilo. Podrazumijevalo se da žena ne smije biti bogata, jer grijeh bogatstva pripisivan je više njoj, a ne i njenom mužu od kojeg je rastavom dobila dio njegova novca.

INTERVJU TJEDNA

Subota, HRT 4, 14.30

Narodni heroj Ivan Lovrinović – ovako bi trebalo zvati uvaženog ekonomista, člana Mosta nezavisnih lista, jer g.Lovrinović, kao i još jedan naš miljenik g. Željko Lovrinčević, samom svojom kvalitetom i profesionalnom etikom strši iz pustinje što su je svojim dosadašnjim selekcioniranjem sugovornika stvorili mediji.

DOBRO JUTRO: KULTURA

Nedjelja, HRT 2, 9.00

Zahvaljujući nenamjernoj podlosti sastavljača programa, ovu odličnu emisiju sa sve lošijim istim voditeljima ne gleda nitko, jer ide prerano za one koji bi je nekim slučajem gledali. Nismo je gledali šest mjeseci, ali emisija je zadržala standarde: novinarka Danijela Stanojević opet ne zna imena glumaca i režisera o kojima govori. Kako mi od voditelja Kurspahića i voditelja Ilinčića uvijek očekujemo maksimum, ostali smo malo razočarani kad je g. Kurspahić podržao tvrdnju g. Ilinčića da je autsajder, tj. da se uvijek tako osjećao. Znači, imamo pred sobom dva autsajdera. Jedan od njih radi na državnoj TV i vodi dvije emisije, drugi glumi po sapunicama, kazalištima i vodi jednu emisiju na HTV-u. Da možda gospoda ne žele biti direktori svemira? Žalosti nas njihova neoriginalnost.

DNEVNIK

Nedjelja, HRT 1, 19.00

Reporterka Sunčica Findak našla je baš gimnazijalce da ih pita „što misle o našoj sadašnjoj političkoj situaciji“. Maturantima, jer to je takva dob, morala bi politika biti apsolutno strana ili bi se na njihovim duhovnim horizontima mogla ukazivati kao predmet sprdnje i opće pobune. HRT je poslala gđu Findak u neku srednju školu općeobrazovnog tipa, a ona je tamo posnimila izjave kakve o istim nebitnim stvarima blebeću mediji. Reporterka Findak na kraju je zaključila „baš bi bilo dobro da akteri naše političke zavrzlame čuju ove mlade ljude“. Nije pedagoški da se državna TV bez ikakve mjere ulaguje đacima.

SASTANAK ‘MOSTA NEZAVISNIH LISTA’ SA SDP-om I HDZ-om

Ponedjeljak, HRT 4, 12.00

Tomislav Karamarko bio je najbolji govornik izravnog prijenosa malog sabora održanog u odsada povijesnoj dvoranici „Istanbul“ hotela Esplanade. Čak se i vrlo rijetko služio svojom omiljenom poštapalicom „jel’“, izgovorenom kao rekordno kratko retoričko pitanje koje trpi samo potvrdan odgovor, a ne kao skraćeno ime poznatog američkog sveučilišta (Yale). Retoričar i predsjednik HDZ-a rekao je sebi i SDP-u: trebamo brzo odlučivati, nakon izbora ne pričamo ništa o gospodarstvu, o konkretnom životu u Hrvatskoj, a hrvatski narod i pojedinac koji želi dobro živjeti jedine su svetinje u ovom trenutku. S druge strane stola u „Istanbulu“ sjedio je g. Milanović koji više kao da ne sluša savjetnike i savjete, pa se ponovo odao vlastitom nepotrebnom podučavanju svih i svakoga, čak je tumačio što je oksimoron, drugi put u tjedan dana. Kako je ovo bio izravni prijenos, HRT-u možemo odati priznanje samo za tehničku kvalitetu slike i pravilno rukovanje kamerom i mikrofonima i žicama uopće. A i to je nešto.

Komentiraj