VIJENCI I KAKTUSI ‘Debata’ je sramota jer nije bilo brojenja glasova gledatelja

Kakvo je to obraćanje izbornih kandidata AKO SE NA KRAJU NE ZNA KOLIKO GLEDATELJA JE BILO ZA MILANOVIĆA, A KOLIKO ZA PLENKOVIĆA? Nikakvo. Iako HRT već odavno ima tehničkih mogućnosti (viđali smo ih neko vrijeme u “Nedjeljom u dva”) da prebroji svaki gledateljski glas – to nije učinjeno. Tko je pobijedio? Ne zna se, što prevedeno na hrvatski znači jedino to da nas je HRTulagivanjem dvojici političara bacio 13 godina unazad

DEBATA

Petak, HRT 1, 20.06

Kad iz udruge HDZ-SDP-HRT nije stigao poziv Petrovu i Sinčiću na debatu, a morao je, bar je prvo pitanje Milanoviću trebalo biti: Gospodine Milanoviću, zašto ste toliko često, i s obitelji, išli u Costabelu koja nije namijenjena obiteljskom druženju? Prvo pitanje Plenkoviću: gospodine Plenkoviću, zašto je vaš premijer Orešković toliko trošio sa ženom i djecom, također u Costabeli (i zašto je u državnoj vili Kovač na Hvaru). Tada bi na voditeljevo pitanje zašto se njih dvojica toliko trude da dođu na mjesto premijera koji će vraćati dugove, njih dvojica u jedan glas odgovorila: zbog ića i pića. E, to bi već bilo nešto nalik civiliziranoj debati.  

“Debata” je sramota jer nije bilo brojenja glasova gledatelja. Američke televizije itekako objavljuju reakcije gledateljstva na poruke političara – ali mi kao da nemamo ni televiziju, ni političare, ni novinare. Kakvo je to obraćanje izbornih kandidata ako se na kraju ne zna koliko gledatelja je bilo za Milanovića, a koliko za Plenkovića? Nikakvo. Iako HRT  već odavno ima tehničkih mogućnosti (viđali smo ih neko vrijeme u “Nedjeljom u dva”) da prebroji svaki gledateljski glas – to nije učinjeno. Tko je pobijedio? Ne zna se. Samo se zna da je gledanost bila 12,7 % (521.712 ljudi), što znači da je HRT ovog puta preveslao pola milijuna gledatelja. Stalno se isticalo da je debata “jedan demokratski iskorak” kakvog nije bilo 13 godina, što prevedeno na hrvatski znači jedino to da nas je HRT, svojim ulagivanjem dvojici političara, bacio 13 godina unazad. Potvrdilo se da je Božo Petrov, iako je nepotrebno i glupo pobjegao iz zagrebačke izborne jedinice u svoj rodni kotar Metković, bio u pravu kad je rekao da HRT favorizira dvije stranke, a trebao je zvati i njega, i Sinčića, na tu svoju slavnu civiliziranu debatu.

VESLANJE: DAMIR MARTIN

Subota, HRT 2, 14.30

Zajedničko komentiranje uglednog i uspješnog veslača Igora Boraske i novinara Mihovila Horvata (ili novinara D. Ćosića, svejedno) još je jedan dokaz da komentirati utrke, utakmice i natjecanja mogu jedino kvalitetni bivši sportaši. HRT-ovi novinari tu su nepotrebni. Smetaju. Uništavaju kvalitetan posao koji odrađuju nekadašnje naše sportske zvijezde. Novinar Mihovil Horvat zvan Miha je iz čista mira, tek toliko da valjda opravda plaću i ostala beriva, stalno prekidao Borasku nekim svojim nebitnim bezvezarijama. Dragi Miha, zar je tako teško šutjeti i donositi svjetskom prvaku tople napitke (Sheldon Cooper bi rekao: hot beverages) i energetske pločice?

TV KALENDAR

Nedjelja, HRT 1, 17.12

Prošla je tristo i jedna godina od povlačenja turske vojske što dalje od Sinja, a Hrvatska televizija još uvijek širi poluistinu da su sinjsku tvrđavu branili od Turaka samo Hrvati. Sinj su zajednički branili i obranili mletački i hrvatski časnici i vojnici, jer Sinj je tada bio pod mletačkom upravom. Mletački i hrvatski časnici i vojnici skupili su 80 zlatnih cekina i poslali ih Veneciju da se tamo izradi Gospina kruna. Tako govore stari i vjerodostojni dokumenti, tako govori i današnji gvardijan u Sinju. Posebno je neukusno kad današnji TV kalendar, od vrlina koje trebaju imati oni što trkicu trče, na prvo mjesto stavlja – muževnost. Time se nepotrebno pojačava značenje koje ovaj spektakl za muškiće već ionako može imati, kako za koga.

GORA KOD PETRINJE: MISA

Ponedjeljak, TTXT br. 360

Izravni prijenos mise na Veliku Gospu završen je prekidanjem “Rajske djeve, kraljice Hrvata”, da bi se pustile reklame. Prijenos je najavljen vrlo solidnim kratkim tekstom što ga prenosimo u cijelosti:

“Gora se kao društveno i crkveno središte spominje prvi put 1201. godine. Gorski arhiđakonat bio je slavan sve do turskih provala. U Drugom svjetskom ratu život je izgubilo 550 župljana. U Domovinskom ratu uništena je stoljetna baština župe.Barokna crkva Majke Božje iz 18. stoljeća je minirana. Prognano je 2376 župljana, 85 ih je poginulo. Na Veliku Gospu 2013. godine Gora, smještena između Petrinje i Siska, proglašena je biskupijskim Marijanskim svetištem Majke naših stradanja. Procesiju će predvoditi sisački biskup, mons. Vlado Košić.”

 

Komentiraj