VIJENCI I KAKTUSI Dan državnosti već je davno otet kolektivnom pamćenju, ista sudbina sad čeka i Dan pobjede

Da je državi stalo do Dana pobjede, PODIJELILA BI SVAKOJ KUĆI BESPLATNU DRŽAVNU ZASTAVU I SVE POTREBNO ZA NJENU UGRADNJU, čije bi troškove također snosila država. Umjesto kuknjave, ter čuvenog ponosa mogao bi netko ispržiti ribice ili učiniti bilo što od onoga što se radi za Božić i Novu godinu. Hrvatskim političarima ‘Oluja’ je mala prolazna smetnja u idiličnom rastu karijere

PRESUDA

Četvrtak, HRT 1, 21.00

U povodu presude za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića u osam sati emitiran je grozan film, a u devet se počela valjati dosadna debata u studiju. Film je imao 5,6%, a debata 6,3% publike. Ovolika gledanost HRT-ovih emisijica vraća povjerenje u kakvo-takvo duševno zdravlje nacije. Pjesnik bi rekao “Još nas ima, još Hrvata”, a političar bi dodao: i svih građana Hrvatske.

KNIN: PRIJENOS KONCERTA

Petak, HRT 1, 8,05

Prijenos je imao gledanost od 6,1%. Gledanost je pala vjerojatno odmah pri početku kad je i Thompsonova pjesma bila prekinuta u sredini, da bi se emitirao prigodni razgovorčić s nekima od nazočnih. Poslije koncerta policajci su s nekakvom svojom prijavom htjeli doprijeti do Thompsona, osiguranje im nije dalo, a saznalo se i da je prijavljena pjesma “Bojna Čavoglave”, izvedena po svršetku izravnog prijenosa. Maltretiranje Thompsona (pozovu ga, pa ga prijave) je skandal sam po sebi, čija je prava pozadina da hrvatski političari ne želi slaviti “Oluju” i da je njima taj Dan pobjede samo mala prolazna smetnja u idiličnom rastu karijere. Sasvim apolitično rečeno, da je državi stalo do Dana pobjede, podijelila bi svakoj kući besplatnu državnu zastavu i sve potrebno za njenu ugradnju, čije bi troškove također snosila država. Umjesto kuknjave, ter čuvenog ponosa mogao bi netko ispržiti ribice ili učiniti bilo što od onoga što se radi za Božić i Novu godinu. Dan državnosti već je davno otet kolektivnom pamćenju, ista sudbina sad čeka i Dan pobjede.

VESLANJE: BRAĆA SINKOVIĆ

Subota, HRT 2, 16.35

Prijenos pobjedničke utrke našeg dvojca zajedničkim snagama komentirali su dragocjeni veslač Igor Boraska i nepotrebni Drago Ćosić, novinar ovdašnji. HRT nastavlja s praksom da uz vrhunske športaše uvijek prikrpelji nekog kućnog komentatora kojem kao da je moto – glavno da plaćica uredno svakog mjeseca pristiže i da se ja derem u mikrofon. Hrvatski veslači, zagrebačka braća Martin i Valent Sinković, premoćno su pobijedili i istaknuli svoju kandidaturu za zlatnu olimpijsku medalju. Popularna Braća već su prije starta toliko izbezumila HRT-ova reportera D. Ćosića da je opet nepotrebno čitao, kao da sastavlja ženidbeni oglas. Saznali smo koliko je koji od 12 veslača visok, koliko težak i koliko uspješan u životu. Nedostajalo je samo ono poznato “ne puši, ne pije, rastavljen ne svojom krivnjom, jedno dijete ne smeta”. E, moj Ćole.

DOBRO JUTRO HRVATSKA

Ponedjeljak, HRT 1, 8.43

Emisija traje od 6.55 do 9 h, a njeno vrijeme računa se prije i poslije nastupa Mirka Švende, često zvanog i Žiga Bednjanski. Mirko Švenda Žiga, veliki pjevač i autor rođen u Međimurju, otpjevao je narodnu “Međimurje, kak si lepo zeleno” i najavio svoj večerašnji kabaretski nastup na zagrebačkoj Opatovini. Poznat po duhovitim najavama večerašnju priredbu nazvao je “Ujedinjeni kajkavski emirati” i izrazio svoju najdražu želju da s njom gostuje svuda po Dalmaciji. Očekujemo brojne predbilježbe. Žiga se pojavio u 8 sati i 43 minute, kao predzadnji glazbeni gost u studiju, ali možemo slobodno reći da poslije njega nikoga i ničega nije bilo.

VIJESTI IZ KULTURE

Ponedjeljak, HRT 4, 12.13

Prava dragocjenost emisije je reportaža o tenoru Krešimiru Špiceru. Nastupa i u Scali. Ako se ne varamo, sad je u svakom smislu u rodnoj Slavoniji, a kalendar njegovih nastupa seže tri godine unaprijed. Ako ga želite slušati 2019. godine, zovite ga sada. Izuzetno kvalitetan bio je i obavijesni razgovor s Matkom Ragužom: što je napravio, što tek planira itd. Oni koji ovo ne čitaju nikad ne će saznati da je g. Raguž ravnatelj Teatra Exit. Pretposljedna vijest je da je u Zagrebu gostovao Steve Gadd, što nije umjetničko ime nekog hrvatskog političara, nego legendarnog američkog bubnjara. “Vijesti iz kulture”, otkako su postale dio dnevnika uspijevaju dnevno reanimirati bar jednog TV gledatelja zatrovanog politikom. Ako ih vodi i uređuje gđa Ljiljana Saucha, kao večeras, broj spašenih bit će veći nego kad nas svojim prenemaganjima dodatno dave njene dvije kolegice, gđa Maja Njirjak i gđa Zrinka Turalija Kurtak.

Simpatična i empatična gđa Saucha, koja vijesti čita jer ih shvaća i jer njihov smisao i vrijednost želi prenijeti prosječnom profilu gledatelja emisije, ostaje jedino svjetlo na kraju tunela što se zove Dnevnik.

Komentiraj