Američki predsjednik Donald Trump neće postati počasni građanin njemačkog gradića iz kojega su njegovi djed i baka emigrirali, rekao je u četvrtak gradonačelnik Thomas Jaworek nakon što je prijedlog odbačen na sjednici gradskog vijeća.

Vijećnici u Kallstadtu, u njemačkoj vinskoj regiji Rajni gdje su živjeli Trumpovi djed i baka, dobili su na stol prijedlog da se novog američkog predsjednika proglasi počasnim građaninom, no nisu o prijedlogu glasali na sjednici već su potvrdili da njihov gradić ne dodjeljuje titule počasnog građanina.

Njemački republikanci, koji dijele konzervativne stavove s puno poznatijim američkim imenjacima, predložili su da se Trumpa proglasi počasnim građaninom i da se po njemu nazove jedna ulica ili trg.

“Nema nijedne stranke koja podupire taj prijedlog”, rekao je u četvrtak gradonačelnik Thomas Jaworek koji je prije sjednice predvidio da vijećnici o tome neće mnogo raspravljati.

Gradsko vijeće Freinsheima, općine kojoj pripada Kallstadt, također je odbacilo sličan prijedlog te je glasnogovornik kratko rekao da Trump ne ispunjava kriterije.

Trumpov djed Friedrich – koji je poslije ime anglicizirao u Frederick, iselio se iz Njemačke krajem 19. stoljeća i emigrirao u Ameriku.

Komentiraj