VIJEĆE ZA REGIONALNU SURADNJU: “Zapadnom Balkanu prijeti gubitak 800 tisuća radnih mjesta”

Prema procjenama Međunarodne organizacije rada (ILO), u drugoj četvrtini ove godine Zapadni Balkan izgubit će 11,6 posto radnih sati zbog pandemije Covida 19, što je ekvivalentno gubitku 800,000 radnih mjesta, tvrdi glavna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju u jugoistočnoj Europi (RCC) Majlinda Bregu.

U članku “Viralno usporavanje”, objavljenom na internetskoj stranici RCC-a, regionalne međuvladine platforme utemeljene 2008. godine, Bregu ocjenjuje da bi toliki gubici mogli “gotovo potpuno izbrisati postignuća u zaposlenosti postignuta u regiji od 2012. godine”.

“Dok je zdravlje stanovništva od najvišeg prioriteta, istodobno treba provoditi i ekonomske mjere, kako bi se sačuvala zaposlenost i kompenzirala radna mjesta, kroz subvencije i novčane potpore”, apelira Bregu.

Ona kaže i kako “svaki sustav ekonomske potpore zaposlenosti na Zapadnom Balkanu trebaju pratiti mjere za suočavanje s postojećim izazovima tržišta, kao što je legalizacija neprijavljenog rada, kao i prekvalifikacija i unapređenje vještina, kako bi se radnici bolje pripremili za tržište rada koje se neprestano mijenja”, napisala je Bregu.

Komentiraj