VIJEĆE ZA DEMOGRAFIJU ‘Treba uskladiti poslovni i privatni život na korist obitelji’

HINA/Lana SLIVAR DOMINIÆ/lsd

Državni tajnik za demografiju Marin Strmota izjavio je kako je Vijeće za demografsku revitalizaciju dogovorilo mjere vezane uz uređivanje i usklađivanje poslovnog i privatnog života, odnosno radnog vremena s tržištem rada na korist obitelji. Predviđa se i povećanje kapaciteta vrtića te daljnja institucionalizacija predškolskog odgoja i obrazovanja.

“Nakon određenih mjera na području demografije i oporavka kroz mjere demografske politike, sljedeće mjere koje smo dogovorili tiču se predškolskog odgoja i obrazovanja, paketa mjera usklađivanja poslovnog i privatnog života, odnosno usluga za djecu i obitelj. Vezano za mjere koje se tiču predškolskog odgoja i obrazovanja, krenuli bi s povećanjem kapaciteta vrtića, daljnjom institucionalizacijom predškolskog odgoja i obrazovanja, ali i uređivanjem i usklađivanjem radnog vremena s tržištem rada”, izjavio je Strmota nakon sjednice Vijeća.

Također je rekao i kako bi, vezano za mjeru usklađivanja privatnog i poslovnog života, trebalo voditi računa o smjernicama iz direktiva EU, a tu se u prvi plan stavljaju fleksibilni oblici radnog vremena, tzv. ‘family- friendly policies’, sve što se nadovezuje na tržište rada na korist samoj obitelji.

Strmota je naglasio kako već imaju zacrtan hodogram te kreću u pregovore s ljudima koji su zaduženi za vrtiće, odnosno s čelnicima općina i gradova čiju podršku očekuju i nadaju se konkretnim financijskim potporama kojima bi mogli pojačati tu mrežu predškolskog odgoja i obrazovanja.

“Demografske mjere ne mogu same po sebi riješiti problem, one moraju paralelno pratiti ekonomsku priču da stvara jednu simbiozu na korist obitelji, stvaranje sigurnosti nakon koje se može govoriti o zasnivanju novih obitelji bez ugroza po svakodnevni život”, poručio je.

Komentiraj