Vijeće sigurnosti UN-a osudilo stajalište turskog predsjednika o Cipru

Vijeće sigurnosti UN-a (VS UN) u petak je  jednoglasno prihvatilo deklaraciju o rješenju ciparskog sukoba “temeljenu na federaciji dviju jednakih političkih zajednica i zona” izrijekom osudivši “jednostrane akcije turskog predsjednika protivne rezolucijama” Vijeća.

Članovi Vijeća “osuđuju najavu turskog predsjednika (Recepa Tayyipa Erdogana) i čelnika ciparskih Turaka od 20. srpnja 2021. o novom otvaranju dijela zatvorene zone Varoše”, navodi se.

VS UN duboko žali zbog tih jednostranih akcija koje su protivne prethodnim rezolucijama i izjavama, dodaje se.

Nadalje Vijeće traži da se odmah povuče ta mjera otvaranja kao i “sve promjene izvedene u Varoši od listopada 2020.

Vijeće podsjeća da strane trebaju potpisivati njegove rezolucije, a to uključuje i stavljanje Varoše pod upravu UN-a”, stoji u tekstu.

Za posjeta Sjevernom Cipru u utorak Erdogan je ocijenio da “nikakva napretka ne može biti u pregovorima ako se ne prihvati postojanje dvaju naroda i dviju država ” na otoku.

Cipar je podijeljen na Republiku Cipar, koja je članica Europske unije, a nalazi se na jugu otoka, te na Tursku Republiku Sjeverni Cipar, samoproglašenu 1983., a koju priznaje samo službena Ankara.

Turski predsjednik je također najavio nastavak otvaranja Varoše, fantomskoga grada simbola podjele tog mediteranskog otoka.

Njegove izjave u srijedu su osudili Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Države, Grčka, Rusija i Europska unija.

Cipar je podijeljen turskom invazijom otoka 20. srpnja 1974., pet dana nakon puča na Cipru izvedenog pomoću tada vladajuće vojne hunte u Grčkoj, pri čemu su na vlast došli zagovornici ujedinjenja Cipra i Grčke.

Pregovori o rješenju sukoba u zastoju su od 2017. UN nadzire tampon zonu između dviju država na otoku, a u travnju je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pokušao obnoviti pregovore, no bezuspješno.

Problem podijeljenog Cipra aktualiziran je sporom Turske s Grčkom i Ciprom oko istraživanja zaliha energenata i otvaranjem turskog dijela Varoše, grada duhova koji je do rata bio važno turističko odredište, a danas je simbol podijeljenog otoka.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner