EPA/KIM HEE-CHUL

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo Sjevernu Koreju zbog lansiranja projektila

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak je osudilo Sjevernu Koreju zbog novih lansiranja balističkih projektila te izrazilo zabrinutost zbog destabilizirajućeg ponašanja te države i suprotstavljanja ovom tijelu.

Pyongyang je u ponedjeljak ispalio četiri balističke rakete u more sjeveroistočno od japanske obale, što je razbjesnilo Južnu Koreju i Japan. Time je Sjeverna Koreja ispunila svoju prijetnju osvetom za američko-južnokorejske vojne vježbe koje su u Pyongyangu shvaćene kao priprema za rat.

Vijeće sigurnosti će u srijedu, na sastanku iza zatvorenih vrata, biti detaljno izvješćeno o lansiranim projektilima. U svom priopćenju objavljenom u utorak, Vijeće je izrazilo svoje izrazito neslaganje s lansiranjem ističući kako “takve aktivnosti podižu napetost u regiji i šire te doprinose povećanju rizika od regionalne utrke u naoružavanju”.

Sjeverna Koreja je od 2006. godine pod sankcijama UN-a i pod zabranom naoružavanja zbog razvoja svog nuklearnog i balističkog programa. Nakon svakog od pet nuklearnih pokusa Pyongyanga Vijeće je pojačavalo spomenute sankcije, a u utorak je zaprijetilo novim “značajnim mjerama”.

“Članovi Vijeća sigurnosti sa žaljenjem konstatiraju da DNR Koreja i dalje usmjerava svoja sredstva u proizvodnju balističkih projektila, dok mnoge potrebe stanovništva DNR Koreje još uvijek nisu zadovoljene”, stoji u priopćenju Vijeća sigurnosti koje je pozvalo sve članice Ujedinjenih naroda da udvostruče svoje napore kako bi sankcije prema Sjevernoj Koreji bile primjenjene.

Komentiraj